Neler yeni

Rehber TÜBİTAK Tarafından Desteklenme İhtimali Yüksek Proje Fikri Nasıl Bulunur?

muqo

Aktif Üye
Uzman
Katılım
24 Eki 2022
Konular
60
Mesajlar
154
Puanları
2,223
ModArt Kredi
0

1. ARBİS Veritabanını İnceleyin:​

1995 yılı itibariyle kar amacı güden şirketlere Ar-Ge projeleri yürütmeleri amacıyla hibe desteği vermeye başlayan TÜBİTAK, 2 Mart 2021 tarihi itibariyle,
URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.
.

Bahsi geçen ARBİS portalı aracılığıyla, TÜBİTAK TEYDEB 1501 ve 1507 programları kapsamında desteklenmeye uygun bulunan tüm projelere ve (proje sahibi şirketlerin izin verdiği kadarıyla) projelerin detaylarına (özet, amaç, başlama-bitiş tarihi, bütçesi vs) erişebilirsiniz.

1*e69I9G3CXGuDNEQwcdB5kw.jpg

ARBİS portalına erişmek için:​

  1. URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.
    adresinden “Yeni Kullanıcı Kaydı” sekmesi aracılığıyla kendinize ait bir profil oluşturun.
1*c7zeOwLOEeGSzuQ19dxxZg.png

2. Oluşturduğunuz profil bilgileriyle
URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.
adresi üzerinden TÜBİTAK ARBİS portalına giriş yapın.

1*4HJc9bopGLe6LpLC77FijA.png

3. ARBİS portalına giriş yaptıktan sonra “Araştırmacı / Proje Sorgula” sekmesine tıklayın.

1*jqFPEzvdcgAgn4XV2aqYdw.png

4. Açılan ekranda “TEYDEB Proje Sorgulama” sekmesine tıklayın.

1*BJyIkvEGuLaNqXgda2i11Q.png

5. Karşınıza gelecek sorgulama ekranından;

  • firma adı
  • il / ilçe
  • anahtar kelimeler
  • bilimsel teknoloji alanı
  • Ar-Ge çalışmalarının yürütüldüğü sektör
  • Proje çıktısının kullanıldığı sektör
başlıklarından arama / seçim yaparak “TÜBİTAK destekli TEYDEB Ar-Ge projelerine” ilişkin bilgilere erişebilirsiniz.

Örneğin ben sadece “blokzincir” kelimesini kullanarak arama yaptım ve toplamda 11 projenin bilgisine ulaştım.

1*hwqMW2oRE909zK29cAdUVw.png

Gelişigüzel seçtiğim bir projenin “Proje Bilgileri” kısmına giriş yaptım ve şu bilgilere eriştim:

1*m0cdr5h8X5YQmf7edCdOUA.png

ARBİS portalı üzerinden erişebileceğiniz bilgiler ne işinize yarayacak?​

Öncelikle, eriştiğiniz tüm projeler TÜBİTAK tarafından desteklenmiş oldukları için, TÜBİTAK’ın hangi alanlarda ne tür projeleri desteklediğini bizzat kaynağından öğrenebileceksiniz. Akabinde, kendi firmanızın faaliyet alanı, ürün geliştirme yol haritası ve teknoloji geliştirme yetkinliğini gözeterek, desteklenmiş projelerle benzer alanlarda ve/veya konularda proje fikirleri bulmaya çalışabilirsiniz.

Yakın tarihte desteklenen projeler, TÜBİTAK’ın kısa vadeli önceliklerini gösteriyor olması açısından oldukça değerli. Haliyle, “yakın dönemde desteklenmiş projelerin içerisinde bulunduğu teknoloji alanlarının (örneğin blokzincir) hala TÜBİTAK için önem arz ettiğini” kabul ederek bu alanda bir proje fikri bulmaya çalışabilirsiniz.

Desteklenen projelerin “özet” ve/veya “amaç” kısımlarını okuyarak “TÜBİTAK’ın desteklemeye uygun bulduğu projelerin” nasıl kurgular gözetilerek oluşturulduğunu analiz edebilir ve proje yazım sürecinde kullanmak adına bir proje kurgusu belirleyebilirsiniz.

Sizinle aynı veya yakın sektörde yer alan firmaların geliştirmekte olduğu ürünler ve yürüttükleri projeler hakkında bilgi sahibi olarak pazarda daha rekabetçi olabilecek yeni ürünler ortaya çıkarabileceğiniz Ar-Ge proje fikirleri bulabilirsiniz.

Ancak şunu kesinlikle unutmayın; ARBİS portalından ulaşacağınız proje bilgilerini “benzer projeler yazmak” ya da “projeleri kopyalamak” için kullanmanız size fayda sağlamaz, aksine zarar getirir.
Bunun yerine, ulaşacağınız proje bilgilerini referans kabul ederek “daha özgün, yenilikçi ve içereceği teknolojik doğrulama seviyesi daha yüksek” proje fikirleri bulmak için kullanmaya özen göstermelisiniz.

2. TÜBİTAK Öncelikli Ar-Ge Konuları Rehberini İnceleyin:​

Çağrılı TEYDEB 1501 ve 1507 programlarıyla birlikte hayatımıza giren “TÜBİTAK Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları” başlıklı rehber, TÜBİTAK’ın ilgili çağrı döneminde öncelik tanıdığı (desteklemeye daha meyilli olduğu) ana ve alt proje konularını bünyesinde barındırmaktadır.

Her bir çağrı kapsamında, “Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konularında” sunulan projelere ek puan verilmekte. Yani bahsi geçen rehberde yer alan başlıklarla uyumlu projelerin destek alma şansı biraz daha yüksek.

1*ytjcXaBtsHEovJk8NUYVxQ.png

1501 ve 1507 programlarının 2022–2 dönemi çağrılarına ilişkin olarak yayınlanan “TÜBİTAK Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları” rehberine şu linkten erişebilirsiniz:
URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.


Öncelikli Ar-Ge Konuları rehberi ne işinize yarayacak?​

Bu rehberde, 7 ayrı sektör dikeyinde ve her bir dikeye ait onlarca alt dikeyde öncelikli Ar-Ge konularına ilişkin bilgiler ve “odaklanılması istenen ürün ve çıktılara dair” teknik detaylar yer almaktadır.

1*-fFphzPMaNI6kz4UPiVgcg.png

Bu rehberdeki ana teknoloji alanları ve alt teknoloji konuları ile firmanızın yer aldığı sektör ve/veya faaliyet alanı, ürün geliştirme yol haritası ve teknoloji geliştirme yetkinliğini gözeterek

  • rehberdeki ana dikeyler ve alt teknoloji konularıyla uyumlu proje fikirleri bulabilir,
  • rehberdeki “odaklanılması istenen ürün ve çıktılar” bölümündeki öneri ve örnekleri dikkate alarak proje fikirleri ortaya çıkarabilirsiniz.

3. TEYDEB Destekli Firma Listesini İnceleyin:​

İlk defa 2020 yılında uygulama alınan TEYDEB Çağrılı 1507 ve 1501 programının sonuçları, her bir çağrı dönemini takip eden Haziran ve Aralık ayının son haftasında TÜBİTAK’ın websitesinden yayınlanan bir liste ile duyuruluyor. Bahsi geçen listelerde, ilgili çağrı döneminde desteklenmeye uygun bulunan firmaların açık (resmi) isimleri ile proje numaraları yer almakta.

Geride kalan 4 çağrı döneminde TÜBİTAK’a 2 farklı program kapsamında toplam 4336 proje başvurusu yapılırken bu projerden 1714'ü desteklenmeye uygun bulundu.

1*_Ev0NZSCrPTVbfsA2jK3Bg.png

2020 yılından bu yana sonuçlanan 4 çağrı döneminin her birinde destek almaya hak kazanan firmaların listelerini aşağıda bulabilirsiniz:

2020 Yılı 1.Çağrı Sonuçları:

  • 1501 programı 2020–1 çağrısı kapsamında desteklenen firmaların listesi:
    URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.
  • 1507 programı 2020–1 çağrısı kapsamında desteklenen firmaların listesi:
    URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.
2020 Yılı 2.Çağrı Sonuçları:

  • 1501 programı 2020–2 çağrısı kapsamında desteklenen firmaların listesi:
    URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.
  • 1507 programı 2020–2 çağrısı kapsamında desteklenen firmaların listesi:
    URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.
2021 Yılı 1.Çağrı Sonuçları:

  • 1501 programı 2021–1 çağrısı kapsamında desteklenen firmaların listesi:
    URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.
  • 1507 programı 2021–1 çağrısı kapsamında desteklenen firmaların listesi:
    URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.
2021 Yılı 2.Çağrı Sonuçları:

  • 1501 programı 2021–1 çağrısı kapsamında desteklenen firmaların listesi:
    URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.
  • 1507 programı 2021–1 çağrısı kapsamında desteklenen firmaların listesi:
    URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.

Desteklenmiş firma listeleri ne işinize yarayacak?​

Bu listelerde yer alan firmaların internet aramasıyla ulaşabileceğiniz web adresleri üzerinden, firmaların başta faaliyet alanları ve ürünleri olmak üzere sahip oldukları teknolojik know-how ve ürün geliştirme yetkinlikleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yukarıdaki listelerde bilgileri bulunan firmaların desteklenmeye uygun bulunan projeler en erken 1 Mart 2020 başlangıç tarihine sahipler. [Bir üst maddedeki açıklamayı göz önünde tutarak okumaya devam edin] Yani her bir firma en temel haliyle TÜBİTAK’ın yakın tarihli öncelikli alanları ve sempati duyduğu konularda projeler yürütüyorlar veya bu firmaların yer aldıkları teknoloji alanları, TÜBİTAK tarafından cazip kabul ediliyor.

İlk 2 madde size, TÜBİTAK’ın kısa vadeli öncelikli alanları ile cazip bulduğu veya sempati ile yaklaştığı konular hakkında somut bilgiler verecektir diye düşünebilirsiniz. Bu bilgileri kullanarak ve firmanızın sahip olduğu yetkinlikleri dikkate alarak, TÜBİTAK’a uygun proje fikirleri bulabilirsiniz.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli husus şu: sizinle aynı sektörde yer alan ve hatta neredeyse aynı ürünleri üreten / geliştiren bir firma, herhangi bir çağrı döneminde TÜBİTAK’tan destek aldıysa, bu sizin de mutlaka destek alabileceğiniz anlamına gelmez. Önemli olan proje fikrinizin ne olduğu ve proje dosyasının nasıl kurgulandığıdır.

4. ARDEB Programları Kapsamında Desteklenen Projelerin İsimleri İnceleyin:

TÜBİTAK, kar amacı güden işletmelerin (sanayi kuruluşları, KOBİ’ler ve startuplar) yanı sıra başta üniversiteler olmak üzere Ar-Ge faaliyeti yürüten ve kar amacı gütmeyen kurumları da (kamu kurumları, araştırma enstitüleri vs) desteklemeye yönelik programlar yürütmektedir. Bahsi geçen programlar “Araştırma Destek Programları Başkanlığı — ARDEB” nezdinde yürütülmektedir.

1*VEVPBr9cIi3QdOq_09aKqg.jpg

Toplamda 10 farklı destek programının koordine edildiği ARDEB ile alakalı detaylı bilgi edinmek isterseniz, şu sunumu inceleyebilirsiniz:
URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.


ARDEB programlarında “akademik yönü ağır basan”, “çoğunlukla ticarileşme kaygısı güdülmeyen” ve “mümkünse literatüre yeni katkılar sağlanması hedeflenen” araştırma odaklı çalışmalar projelendiriliyor ve yürütülüyor. Bu yönüyle ARDEB, TEYDEB programlarından net biçimde ayrılıyor.

ARDEB kapsamındaki 10 farklı destek programının da sonuçları, çağrılı TEYDEB programlarında olduğu gibi TÜBİTAK’ın websitesinden duyuruluyor.

1*8VnXGRHoI0_XLV2tWjpl3Q.jpg

Örneğin, ARDEB 1001 Programı 2021 yılı 2.dönem çağrı sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz:
URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.


ARDEB programları ve çağrı bazlı sonuçlara ilişkin detayları, ARDEB’in web sayfasında bulunabilirsiniz:
URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.


ARDEB Programlarına ilişkin sonuç listelerinde, desteklenmeye uygun bulunan projenin adı ile proje yürütücüsü akademisyenin ismi ve görev yapmakta olduğu kurum bilgilerine yer veriliyor.

Ek olarak, ülkemizdeki üniversite ve araştırma kurumlarında yürütülen Ar-Ge faaliyetleri hakkında bilgi edinmek adına ARDEB proje sonuçlarını takip etmek de faydalı olabilir.

ARDEB programlarına ilişkin desteklenen proje listeleri ne işinize yarayacak?​

10 farklı ARDEB programına ilişkin desteklenmiş proje listeleri ve bu listelerde yer alan diğer bilgiler, TÜBİTAK’ın kısa ve orta vadede (ARDEB programlarında kimi projeler 36 ay sürdüğü için) odaklandığı ve yaygınlaşmasını hedeflediği Ar-Ge konuları gösteriyor olması adına oldukça önem arz etmektedir.

Dolayısıyla, ARDEB programlarında desteklenen proje konularına benzer konularda sunulacak proje önerilerinin “TÜBİTAK’ın beklenti ve öncelikleriyle yüksek oranda uygunluk taşıyacağını” düşünmek hatalı olmayacaktır. Bu bağlamda, TÜBİTAK’a sunacak bir proje fikrine ihtiyacınız varsa, ARDEB programları kapsamında desteklenen proje önerilerinden yola çıkabilir ve firmanızın faaliyet alanı ile ürün ve teknoloji geliştirme yetkinliğini gözeterek, ARDEB kapsamında desteklenmiş projelerle benzer alanlarda ve/veya konularda proje fikirleri bulmaya çalışabilirsiniz.

ARDEB destekli projeleri incelerken, ARDEB’e sunulan projelerin teknoloji olgunluk seviyesinin 1–3 arasında olduğunu, ticarileşme hedefi bulunmadığını ancak TEYDEB kapsamında teknoloji hazırlık seviyesi min 3–4 olan ve ticarileşme potansiyeli yüksek proje fikirlerinin sunulmasının beklendiğini sakın unutmayın.
Yukarıda verilen 4 ana maddenin size, TÜBİTAK’a TEYDEB 1501 veya 1507 programı kapsamında “desteklenme ihtimali yüksek proje fikirleri bulma” konusunda yol gösterici olacağını umuyorum.

Tabi TÜBİTAK’a proje başvurusu sunmak için sadece proje fikri bulmanız yeterli olmayacak. Sırasıyla;

1.Eğer daha evvel “kuruluş bazında yetkilendirme işlemini” gerçekleştirmediyseniz, önce bu işlemi tamamlamalısınız.
2. Başlatma gerekçesi, amaç ve hedefleri, uygulanacak Ar-Ge süreçleri ve kullanılacak yöntemleri, iş paketleri ve bütçesi gibi tüm bölümleriyle TÜBİTAK proje başvuru dosyasını hazırlamanız ve PRODİS üzerinden TÜBİTAK’a göndermeniz gerekli.


Umarım bu blog yazısında paylaştığım bilgiler, TÜBİTAK’tan destek almanız noktasında size fayda sağlar.

Sevgiler,

Not:Alıntıdır...
 

™ROOT

Moderasyon Ekibi
Moderatör
Katılım
26 Eki 2022
Konular
300
Mesajlar
1,563
Çözümler
1
Puanları
11,883
ModArt Kredi
0
Askeri projeler iyi tutuluyor bu sıralar
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı ve ziyaretçiler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.