Haydi ben de deneyimlerimi aktarayım. 5 yıl oldu başlayalı. Kıssadan hisseyi siz alın.
Ya da size hikayemi anlatmayayım. Direkt temel tavsiyelere geçeyim.
Sporda herkesin bir kitabı var. O onu der bu bunu der. Hangisi doğru hangisi yanlış bilemezsin. Bence en iyi öğrenme şekli DENEYİM. Sana hangi hareket daha verimli, hangi set tekrar aralığı daha uygun, dropset süperset sana göre mi yoksa overload ile mi devam etmelisin. Hepsini anlamanın tek yolu denemek. Mesela setin sonunda tükenişe gitmek Harcanan güç/Alınan verim oranını oldukça düşürür.
Temel hareketler her zaman iş yapar. Abuk subuk fenomen hareketlerini deneyerek vakit kaybetmemek en iyisi. Mesela deadlifte girmek gereksiz risk almaktır. Bel sakatlıklarında 1 numaradır. Sırt için 1 dikeyde 1 yatayda çekiş bile yeterli. Gibi gibi...
Antremanın sonunda hoş bir tükenmişlik halindeysen iyi bir antreman yaptın demektir.
Gel gelelim beslenmeye. Belkide bu sporun %50'si beslenme. Bu konu kişiden kişiye, hedeften hedefe farklılık gösterir. Ama genel geçersek, YİYİN.
Mikro ve makro hesapları ile beyninizi çorba etmeyin. Bence bu hesaplara başlamak için en az 2+ yıl spor geçmişi lazım. Zaten çoğunuz anne yemekleri yiyor. Olabildiğince protein ve karbonhidrata ağırlık gösterin. Klasik tavsiyeler işte. Tavuk, pilav, yumurta, yulaf, sebzeler temel yemekleriniz olsun. Kilo fazlanız varsa meyve şekerinden bile uzak durun. Zaten ufak bir araştırma ile birçok beslenme programı bulursunuz. Size en uygun olanını seçin veya birkaçını mixleyin.
Ve gelelim bu sporun handikapına. Sakatlık ve sonrası.
Arkadaşlar özellikle omuz ve sırt hareketlerinde extra dikkatli olun. PR denemeyin. Deneyecekseniz muhakkak yanınızda partneriniz olsun. Formu bozup ağırlık arttırmanın faydası yok zararı var. Bunu kavramak biraz tecrübe istiyor. Çünkü salonda insanın egosuyla beraber ağırlık arttırma isteği oluyor. Eğer düzensiz ve bi anda ağırlık arttırırsanız sakatlık hiç beklemediğiniz anda sizi bulur. Ben arttırıyorum, bana bişey olmaz demeyin. Çünkü ya herro ya merro. 1 kere sakatlanırsınız. O kas/lif/sinir/tendom artık zarar görmüştür ve iyileşseniz de eskisi gibi sağlıklı olmaz. Sakatlık tekrar eder. Kronikleşir.
Hatta sporu bile bıraktırabilir.
Eğer sporu bırakacak olursanız, yapmanız gereken şey yemeğinizi kısmak oluyor. Yoksa, eğer çok zayıf değilseniz, aşırı kiloya doğru gidersiniz. Halk deyimi ile sarkarsınız.
Benim tavsiyeler bu şekilde. Herkese İyi Forumlar.