Neler yeni

Rehber PC Güç Kaynakları (SMPS) Hakkında Yanlış/Eksik Bilinen Hususlar ve Düzeltmeler

  • Konbuyu başlatan PWR_OK
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar 2
  • Görüntüleme 340

PWR_OK

ModArtPC Yazarı
Uzman
Katılım
13 Kas 2022
Konular
10
Mesajlar
168
Puanları
2,373
ModArt Kredi
0
Bu rehberimizde PC'lerde kullandığımız PSU'lar hakkında yanlış bilinen birkaç noktayı aydınlatacağız, çoğu basit konular üzerinde olacak ancak ara ara tekniğe inilebilir.

Spoiler içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.

S1: Verimlilik sertifikası olan PSU'lar belli bir kalitenin üzerinde iken sertifikası olmayanlar kalite standartlarının altında kalıyor, bu sertifikayı bir PSU seçerken önemli kılar.
C1: Öncelikle, sertifikası olan bir ünitenin kaliteli/güvenli olması ile kaliteli/güvenli bir ünitenin sertifikalı olması arasındaki farkı anlamalıyız. Ayrıca PSU'larda kalite çoğunlukla sisteme paralel olarak gelişen beklenti üzerine seçilir, kullandığınız üst seviye donanımlara tutup da VX Plus gibi düşük kalibre bir PSU tercih ederseniz orada çuvallarsınız; lakin VX Plus APU veya düşük kalibre sistemler için tercih edilebilecek bütçe dostu bir PSU. Aynı şekilde düşük kalibre sisteme de AX1600i veya Prime TX-1600 gibi piyasanın en iyi PSU'larından birini takarsanız burada sisteme kötü bir şey olmasa da para konusunda boş yatırım olur.

Beklenti mevzusu işin bir tarafında dursun, biz sertifikadan devam edelim. PSU'larda verimlilik çoğu şekilde arttırılabilir. 12V FET'lerini trafoya yakın konumlandırmak bile verimliliği arttırır, hiçbir masraf yapmadan bir tasarım hamlesi ile verimlilik yükseltilebilir. Kullanılan platform da aynı şekilde verimliliğe etki eder. AX1600i eğer bugün RM-X serisinden daha iyi ise, bunu sertifikalarına vs değil tasarımına borçludur. O yüzden verimliliğe ve sertifikaya bir PSU seçerken çok da peygamber sözüymüş gibi dikkat etmenize gerek yok. Yani XPG Pylon gibi bir üniteye sahip olabilecekken tutup da Gold sertifikalı diye WPM Gold Zero'yu tercih etmeyin, XPG Pylon PCB, tasarım ve performans itibari ile WPM Gold Zero'yu sollayan bir ünite.


S2: "X" marka her zaman en iyi PSU'ları üretir.
C2: Bir PSU'nun üreticisi her zaman markası olmayabilir. Bugün TR piyasasında çokça Corsair PSU görmekteyiz, ancak hiçbiri Corsair'ın kendi ürettiği üniteler değil. Üst-orta seviye ünitelerde çoğunlukla CWT, bütçe dostu-giriş seviye üniteler için de genelde HEC, Great Wall gibi üreticiler ile çalışır Corsair. Bir başka örnek olan Cooler Master da Gospower, Delta Electronics gibi üreticiler ile çalışır. Bu liste daha uzatılabilir.

Markaya bakıyorsanız şunu bilin ki, garanti ve ürün desteği harici bir katkısını görmezsiniz çoğunlukla. Çok nadiren bazen Corsair gibi markaların mühendisleri üreticiler ile ortaklaşa çalışıp PSU'nun platformunda modifikasyon yapabiliyor, dolayısı ile kullanılan platform Corsair'a özel oluyor gibi. Bir PSU'nun üreticisini öğrenmek için inceleme bakmanız gerek, veya gözünüz tecrübeli ise platforma ve tasarıma bakarak anlayabilirsiniz. Üreticilerin kendilerine özel birtakım tasarım imzaları oluyor.


S3: Korumalar tam, alınır.
C3: Bu da çok gördüğüm bir başka eksik yargı, bir PSU'da korumaların var olması güzeldir ve olmalıdır da, ancak korumaların optimizasyonları da korumaların varlığı kadar önemlidir. Revize edilmeden önceki Gigabyte P-GM serisi ünitelerin patlama sebepleri arasında yanlış koruma optimizasyonu bulunmaktadır. "Bunu biz nasıl anlayabiliriz" diye soruyorsanız, inceleme bakmalısınız. Kendiniz de test edebilirsiniz ama laboratuvar tarzındaki profesyonellikte incelemek zor olacaktır. En fazla OPP korumasını ölçebilirsiniz tahminen.

S4: Akım korumalı priz ile OCP korumasının açığı kapatılabilir.
C4: Bunu çok görmüyorum ama bu hatayı zamanında bizzat ben yaptım, değinmek istedim o yüzden.
Bunu en basitinden açıklamak gerekirse OCP DC korumasıdır, yani çıkış kanalları ile ilgilidir. Akım korumalı priz ise sistemi şebekedeki dalgalanmalardan içerisindeki varistör aracılığı ile korur yani işi AC taraf iledir, çoğu PSU'nun PCB'sinde de varistör primer tarafta bulunur. Yani hayır akım korumalı priz kullanarak OCP'nin açığını kapatamazsınız.


S5: Japon kapasitörlü değilse alınmaz.
C5: Teapo, Elite gibi kapasitör üreticilerinin kapasitörleri bu devirde Japon olmamasına karşın pişman edecek kapasitörler değillerdir. Kapasitör üreticilerinin farklı kapasitör serileri bulunmaktadır ve takdir edersiniz ki yüksek ünlü kapasitör üreticilerinin de düşük seviye kapasitörleri vardır. Buna bir örnek, Nippon Chemi Con'un KZE serisi. Kalite konusundaki eksileri yaşam süreleri, yanında KY serisi gibi kapasitörlerle desteklediğiniz takdirde sorun çıkarmazlar.

Yine Japon kapasitörlü olmayan ancak yüksek performanslı PSU'lar da markette vardır. Belki tanıdık gelir, Corsair RM serisi. Kapasitörlerin Japon olması artıdır elbet, ancak Teapo ve Elite gibi üreticilerden de kapasitörleri görmeniz takdirinde kafanız rahat olabilir (kapasitör seri olarak alt kademe olmadığı müddetçe).


S6: Modüler ise kalitelidir/Modüler değilse kalitesizdir.
C6: Modülerlik doğrudan kaliteye etki etmez, dolaylı yoldan etki ettiği birtakım unsurlar vardır. Kablo karmaşasını önlemenin yanında, PCB'yi daha havadar kılar, modüler olması için eklenen modular board'da kullanılan ekstra polimer ve elektrolit kapasitörler (kullanılmayabilir de, üreticiye kalmış) çıkış kanallarında ripple değerlerini düşürebilir. Bu da iyi bir şeydir ancak doğrudan burada modülerliği övmek doğru değil, dediğim gibi o kapasitörler kullanılmayabilir de, modüler olmayan bir PSU'da fazladan filtre kapasitörü eklense de karşılanabilir aynı durum.

Şimdilik bu kadar diyelim, kısa bir rehber oldu. Sonraki rehberlerde görüşürüz.
 
Son düzenleme:

Rambo87

Aktif Üye
Modart Kullanıcı
Katılım
20 Kas 2022
Konular
13
Mesajlar
130
Puanları
773
ModArt Kredi
0
Güzel bi bilgi.
Kendim asus rog thor 1200 watt platinum psu kullanmiyorum ve gayet memnunum
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı ve ziyaretçiler

Çevrim içi üyeler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.