Dostlar herkese iyi günler dilerim. Geçtiğimiz aylarda
ModArt-M7 adlı ürünü almıştım pc yi aldığımdan beridir mavi ekran hataları, kendiliğinden biosa geçme durumu oluyordu biosa geçince ssd gözükmüyordu en sonunda widows çöktü format attım bir süre sonra tekrardan mavi erkan almaya başladım konu hakkında bilgisi olan yardımcı olabilicek arkadaşlarımız var mı ? En son aldığım mavi ekran hatasını da paylaşıyorum.
PC Özellikleri:
İşlemci: Ryzen 5 5600
Ekran Kartı:
Asus Radeon RX 6650xt
Ram: GSKİLL RİPJAWS 16gb
SSD: Kioxcia 512 GB ssd
Şimdi aldığın mavi ekran hatası hep aynı mı önce o önemli. Attığın resimde WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR mavi ekran hatası alıyorsun.
Bu hata nadiren yazılımsal olmakla birlikte genelde DONANIMSAL BİR Hatadan kaynaklı olur.
Bazı durumlarda güç kablolarının düzgün takılmaması yerine tam oturmaması durumlarında da bu hata görülebiliyor.
Bu sebeple ilk önce güç kaynağının kablolarını kontrol et. Kablolar düzgün takıldıysa güç kaynağını test etmenin yolunu bul besleme sorunları var mı yok mu diye.
Sonrasında Anakartının biosu muhakkak güncel olsun.
Sistemdeki ramleri tek tek takarak test et. Mesela 2 tane 8gb ram var tekini anakarta tak ve sistemi öyle aç hata verecek mi diye bak. Hata vermezse 2. rami tak onu dene.
Eğer 2 ram de de hata almıyorsan diğer donanımları kontrol etmen gerekir.
M.2 SSD yi çıkartıp farklı bir ssd ye windows kur dene.
Eğer onda da aynı hata da mavi ekran alırsan ekran kartına bak.
Ekran kartın yerine tam oturmuş mu ona bak sonrasında hatanın onda olup olmadığını anlaman için ekran kartını sök ve sistemde dahili gpu yer alıyorsa görüntüyü ondan alıp sistemi kullan. Hata vermezse sorun ekran kartında olabilir. Yani çok fazla deneyeceğin şey var 😂
Baktın ekran kartında da sorun yok dahili gpu dan çalıştırırken de hata veriyorsa artık son şey ne kalıyor ANAKART 😉