Mali durumunuzu düzgün bir şekilde yönetmeden, kendinizi sürekli olarak kazmanız gereken bir mali delikte bulacaksınız.
Mali işlerinizin düzenli olması size güven ve rahatlık duygusu getirir.
1. Finansal olarak nerede olduğunuzu ve nerede olmak istediğinizi değerlendirin
Mevcut mali durumunuzu anlamadan, mali sorununuz için özel olarak hazırlanmış bir çözüm bulmak zor. Defterde gelir ve giderlerinizin bir listesini yapın veyaMS Excel elektronik tablosu oluşturun.
Listeniz şunları içermelidir:
· Gelir
· Kira, yemek, kamu hizmetleri, borç geri ödemesi, aylık olarak yaptığınız her türlü ödeme gibi harcamalar.
· Tasarruf ve yatırımlar.
Bunu yaparak, mevcut mali işleriniz ve nerede ayarlamanız gerektiği konusunda bir farkındalık yaratırsınız.
Örneğin, dışarıda yemek yemeye daha fazla harcıyorsanız, bu harcamayı kesip onun yerine ev yapımı yemekler yemeye başlayabilirsiniz. Birikimlerinize kanalize etmek için ekstra paranız olacak.
Mali olarak nerede olmak istediğinize dair net bir resme sahip olmak, mali durumunuzu yönetmenize yardımcı olmada da rol oynar. İyi tanımlanmış hedefler olmadan, anlık satın almaya duyarlı hale gelir ve harcama alışkanlıklarınızdan sorumlu olmazsınız .
Açıkça tanımlanmış, gerçekçi, zamana bağlı hedefler belirleyin.
(Not: Hedeflerinizin gerçekçi olduğundan emin olun, aksi takdirde gerçekçi değillerse takip etme motivasyonunuzu kaybedersiniz. Bir zaman çizelgesi belirlemek, başarılarına yönelik bir aciliyet duygusu verir).
Hedeflerinizi kısa vadeli ve uzun vadeli hedefler olarak ayırın. Bunlar şöyle bir şey olabilir,
Kısa vade hedefleri:
· Evde yemek pişirerek harcamaları azaltın· Bir aile tatili için tasarruf edin
· Bir acil durum fonu oluşturun
Uzun süreli hedefler:
· Borç geri ödemesi· Emeklilik için tasarruf edin
Açıkça tanımlanmış hedefler belirlemek, başarıya doğru ilerlemenize rehberlik eder. Harcamalarınız için sizi sorumlu kılar ve hedefe ulaşıldığında size bir başarı hissi verir.
2. Ayrıntılı bir bütçe oluşturun
Bir bütçe oluşturmak için, kazançlarınızı 50/30/20 kuralını kullanabilirsiniz; burada %50'si temel ihtiyaçlarınıza (kira, yiyecek ve ödeme gibi) %30'u isteklerinize (yayın akışı gibi) gider. %20'si (acil durum, yatırımlar) gibi tasarruflarınıza yönlendirebilirsiniz.
3. Bir güvenlik yastığı oluşturun
Acil durum fonu , birincil gelir kaynağınızı kaybetmeniz durumunda yaşam tarzınızı finanse etmeye yardımcı olmak için zaman içinde biriktirdiğiniz bir fon havuzudur.
Bir acil durum fonu oluşturmak için, mevduatları kolayca erişilebilir bir tasarruf hesabına otomatikleştirin. Bunu çevrimiçi bankacılık yoluyla yapabilir veya yardım için bankacılık kurumunuza başvurabilirsiniz.
Not: Hesaba kolayca erişebildiğinizden emin olun çünkü hayatın beklenmedik isabetleri olduğunda; Para ödemesinde gecikme, uğraşmak isteyeceğiniz son şeydir.
4. Borcu ödeyin
Borç, finansal hedeflerinize ulaşmanızı geciktirir.Borç geri ödemesine öncelik vermek, sizi ana borca uygulanan bileşik faizden kurtarır ve zaman içinde yatırım için para biriktirir.
Bir borç geri ödeme planı, pahalı borcu önce her ay o borca ekstra bir miktar ayırarak ödemeniz ve böylece bir seferde 1 borcu ortadan kaldırmanız olabilir. Bu borç temizlendikten sonra, bir sonrakine geçer ve işlemi tekrarlarsınız.
5. Ekstra gelir kaynakları yaratın
Tek bir gelir kaynağına bağlı kalmak bu devirde iş kayıplarının yüksek olduğu düşünüldüğünde bir seçenek değil.Birden fazla gelir kaynağına sahip olmak, çocuğunuzun eğitimi için ekstra paraya sahip olmanıza, borcunuzu hızlı bir şekilde ödemenize veya birincil gelir kaynağınızı kaybetmeniz durumunda yaşam tarzınızı finanse etmenize yardımcı olur.
Sonuç
Farkındalıkla sorumluluk gelir. Başarıya ulaşmak istiyorsanız, mali durumunuzu yönetmeye yönelik eylem akışında kalmak için disiplin gereklidir.
Finansal olarak nerede olduğunuzu ve nerede olmak istediğinizi anlayın, bir bütçe oluşturun ve buna bağlı kalın, yağmurlu günler için bir güvenlik yastığı oluşturun, borcunuzu ödeyin ve finansal güvenliğiniz için ekstra gelir kaynakları yaratın.