Neler yeni

Rehber DevOps olmak isteyenler için RoadMap (Neden yazılım mühendisliğini bıraktım)

™ROOT

Moderasyon Ekibi
Moderatör
Katılım
26 Eki 2022
Konular
300
Mesajlar
1,563
Çözümler
1
Puanları
13,883
ModArt Kredi
0
Öncelikle uzun bir aradan sonra herkese merhaba.
Bugün sizlere devops tanımını yapmadan önce neden yazılım mühendisliği alanını bırakıp devops alanına yöneldiğimi anlatmak istiyorum.
teknolojiye olan ilgim 10 yaşında başladı sonrasında kendimi BT alanında buldum.
Sizlerinde bildiği gibi çoğu meslek lisesinde web tasarım ve grafik tasarım bölümleri var.
Artık günümüzde bir bakkalcı bile web sitesi açabiliyor. Ben bu mantıkla yola devam edip lise de ağ sistemleri bölümünde devam ettim. Ama aynı zamanda youtube üzerinden yazılım kursları izlemeye devam ediyordum. Hedefim en başından beri belliydi yazılım mühendisi olmak. Lise dönemimde çok iyi yerlerde staj yapma fırsatı ele geçirdim ve en son staj yaptığım yer benim hayatımı değiştirdi.
İlk olarak general mobile şirketinde staj yapma şansı yakaladım ve çok da memnundum fakat lise döneminde yaptığım bir yanlış yüzünden okuldan atıldım ve farklı bir okulda eğitim hayatıma devam ettim. Staj günlerim çalıştığım şirket ile uyumsuz olduğu için ayrılmak zorunda kaldım. 2 ay içerisinde IT ile ilgili bir çok şey öğrendim. sonraki durağım apple oldu ilk başta inanmakta zorluk çektim ama apple staj yapmaya hak kazanmıştım.
Ama burada hiçbir şey hayal ettiğim gibi olmadı bana birşey kattığını hissetmedim.
Bu sefer kendi kararım ile ayrılmak zorunda kaldım. En son ki durağım ise IBM oldu öğretmenlerimin aracılığı ile orada staj yapmaya başladım. IBM’den kısaca bahsetmek gerekirse dünyanın en büyük BT şirketi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
İşe başladığım zaman açıkçası pek ümitli değildim pek verimli geçeceğini düşünmedim.
Ama hayallerim de ki işi bulmuştum. Staj benim adıma çok verimli geçiyordu yazılım,network alanında bana çok faydası oldu. Sürekli sahadaydık. Havalimanları(İstanbul,İzmir,Van,Antalya) bazı devlet daireleri global firmaların Türkiyedeki ofisleri için BT desteği gibi bir çok yerde alanda koşuşturduk.
Üniversite sınavına girdik puan şuan için tam aklımda değil ama 50.000 içerisinde girmiştim sayısal alanda. İstediğim üniversiteyi tam burslu olarak kazanamadım o dönem maddi durumumuz da çok iyi olmadığı için bir sene daha hazırlanma kararı aldım.
Bu arada staj sürem dolmuştu kadrolu eleman olarak IT departmanında çalışmaya başlamıştım aynı şirkette. Bir sene sonraki sınava girdim ama yine istediğim sonuçları alamamıştım(408 sayısal puanı almıştım). Bundan benim de hatam vardı. Bir kıza aşık olmuştum o dönem hayatım ders çalışma anlamında bok oldu diyebilirim. Her neyse dostlar çalıştığım şirket de öğrenciler için yurtdışında okuma fırsatları sunuyordu. İlk sene(staj dönemi) piyango bana vurmadı.İkinci hazırlık dönemimde şans bu sefer ayaklarımın altına kadar geldi bu kısımlarla ilgili pek detay vermek istemiyorum.
Bir Şeyler yaşandı ve ben Amerika'da (MIT) okuma fırsatı yakaladım. Hala inanamıyorum bana hayallerini yaz desen bunlar aklıma gelmez.İşi bıraktık vize işleri kayıt işleri kalacak yer orada çalışacağım yer Şirket tarafından ayarlandı ingilizcem a2-ile b1 seviyesindeydi ama insanlarla pek konuşma fırsatım olmadığı için biraz tedirginlik ve utangaçlık vardı.
Okul biraz zorlu geçiyordu benim adıma çünkü çok farklı bir eğitim ortamı ve kalitesi vardı. Biraz asosyaldim. İş olarak ise de çalıştığım IBM firmasının Amerika da ki bir ofisinde çalışmaya devam ediyordum. Haftada sadece 20 saat gidiyordum ve bana 1000 dolar gibi bir ücret ödüyorlardı. Kaldığım yerin ücreti şirket tarafından burs adı altında karşılanıyordu. İlk 3 ay benim için çok zorlu ve sancılı geçti. Yavaş yavaş alışmaya başlamıştım ama dönem bittiği için Türkiye'ye geri döndüm 2 hafta burada kaldıktan sonra tekrardan Amerikaya geri döndüm. Ve malum Covid 19 bütün dünya da yayılmaya başlamıştı Amerika bundan dolayı genel olarak çok büyük bir darbe aldı her alanda.
Okul kapandı adeta her yerde bir kriz vardı. Yalnızlığın ve Salgının verdiği etki ile benim psikolojim iyice bozuldu. Hemen ilk fırsatta Türkiye ye geri döndüm eğitim uzaktan devam etti ama ben pek oralı olmadım. Yaşadığım bazı şeyler salgının yarattığı kriz ve diğer etkenler yüzünden okula bıraktım bu bir aptallık ama ben bunu yaptım. O an ki ruh hali ile çoğu kişi de benim yaptığım şeyi yapar diye düşünüyorum. Şu An herhangi bir üniversite mezunu değilim askerlik için 2 yıllık açıköğretim de kaydım var. Şuan BTK’ya bağlı bir alt kurumda Yazılım mühendisi olarak çalışıyorum. Ama aynı anda network alanına olan ilgim peşimi bırakmıyor. Ve bir kara verdim. Hem yazılım hem de netwrok dallarını içinde barındıran bir BT kolundan devam etmek istedim. Ve buna en uygun olarak. DevOps mühendisliği alanında devam etmeye karar verdim.

DevOps Modelinin Tanımı​

DevOps, kurumların ürünleri geleneksel yazılım geliştirme ve altyapı yönetim süreçlerini kullanan kurumlara göre daha hızlı geliştirmesini ve iyileştirmesini sağlayarak, uygulama ve hizmetleri yüksek hızda sunma becerisini artıran kültürel felsefelerin, yöntemlerin ve araçların birleşimidir. Bu hız, kurumların müşterilerine daha iyi hizmet sunmasına ve piyasada daha etkili bir şekilde rekabet etmesine imkan tanır.
DevOps Nedir?

DevOps Nasıl Çalışır?​

Bir DevOps modelinde geliştirme ve operasyon ekipleri artık birbirinden kopuk değildir. Bazen bu iki ekip tek bir ekip haline getirilir ve ekipteki mühendisler geliştirme ve testten dağıtım ve operasyona kadar bir uygulamanın yaşam döngüsünün tamamında çalışırken tek bir işlevle kısıtlı olmayan bir dizi beceri edinir.
Bazı DevOps modellerinde kalite güvencesi ve güvenlik ekipleri de uygulamanın yaşam döngüsü boyunca geliştirme ve operasyon ekibiyle daha yakın bir entegrasyon içinde olur. Bir DevOps ekibindeki herkes güvenliğe odaklanıyorsa buna bazen DevSecOps denir.
Bu ekipler, daha önce manuel olarak gerçekleştirilen ve uzun zaman alan süreçleri otomatikleştiren uygulamalar kullanır. Uygulamaları hızlı ve güvenilir bir şekilde çalıştırıp geliştirmelerine yardımcı olan bir teknoloji yığını ve araçlar kullanırlar. Bu araçlar ayrıca, mühendislerin normalde diğer ekiplerden yardım almasını gerektirecek görevleri (kod dağıtma veya altyapı tedarik etme gibi) bağımsız olarak yapmasına yardımcı olarak ekiplerin hızını daha da artırır.

DevOps kültürü​

DevOps yöntemlerini benimsemek, süreçleri teknolojiyle otomatikleştirip iyileştirse de her şey kurum içi kültür ve bu kültürün bir parçası olan insanlarla başlıyor. Bir DevOps kültürünün geliştirilmesi, insanların çalışma ve işbirliği yapma biçiminde kapsamlı değişiklikler gerektirir. Ancak kurumlar kendilerini bir DevOps kültürüne adadığında yüksek performanslı ekiplerin gelişmesi için elverişli bir ortam oluşturabilir.

DevOps olmak isteyenler için yol haritası

devops_roadmap.png
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı ve ziyaretçiler

Çevrim içi üyeler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.