Neler yeni

Soru 4K Monitör mü Yeni Ekran Kartı mı? Desteğinizi rica ediyorum.

dovahkiin16

Yeni Üye
Modart Kullanıcı
Konular
1
ModArt Kredi
0
Bütçe
50000 TL
Selamlar dostlar,

32 yaşında, evli ve oyun hobisini sürdürmek için çabalayan bir arkadaşınız olarak başıma gelen bir olayı ve fikirlerinizi almak istediğim bir konuyu paylaşmak istiyorum. Kısa bir süre önce monitörüm bozuldu, ben de ileriye yönelik bir yatırım yapıp **MSI MPG 27URF QD 4K 160Hz** bir monitör aldım. Ancak ne yazık ki ekran kartım **ASUS TUF 3080**, 4K performansı için yetersiz kaldı.

Açıkçası monitörü almadan önce sanal çözünürlükle bazı hikaye tabanlı oyunları 4K’da denemiş ve 60 FPS üstü aldığımı görünce, 4K’da ekran kartımı değiştirmeden iki yıl daha devam ederim diye düşünmüştüm. Ancak doğal 4K’da çoğu AAA oyunda 60 FPS’in altında kalınca keyfim kaçtı. YouTube gibi platformlarda bakmadın mı derseniz; FPS testlerine baktım ama 3080 ve 5900X ikilisiyle yapılan testler genelde eskiydi. O yüzden, oyuna gelen güncellemeler ve grafik iyileştirmeleri nedeniyle aynı performansı alamadığımı düşünüyorum.

Şimdi aklımda iki seçenek var ama karar veremedim, o yüzden sizlere danışmak istiyorum:

1. **Monitörümü zararı göze alarak satıp 10-15 bin TL üzerine koyup tekrar 2K’ya dönmek:** Eğer 2K’ya dönersem Samsung G8 34” Ultra Wide OLED veya Samsung G6 27” OLED düşünüyorum. Neden OLED derseniz, inanın bir daha monitör araştırmak, model incelemek istemiyorum. Aldıktan sonra en az 4-5 sene arkama bakmadan kullanmak istiyorum. Bu monitör işine kafayı çok taktım ve bu işin bir an önce kapanmasını istiyorum. Ayrıca, 3080’in 2K çözünürlük için belirli bir süre yeterli olacağını düşünüyorum.

2. **Kredi çekip 40-50 bin TL harcayarak 5000 serisini beklemek:** Bu durumda ikinci el bir 4080 Super veya 5000 serisi çıkınca 5070 ekran kartı almak gibi bir planım var. Fakat 3080’den 4000 serisine geçiş yapmak ne kadar mantıklı olur, onu da bilmiyorum.

Bunlardan hangisi daha mantıklı olur, sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Ayrıca, sistemimin bu tür bir yükseltmeyle uyumlu olup olmadığından da emin değilim. İşte tam sistemim:

- **Anakart:** ASUS ROG STRIX X570-E Gaming
- **Ekran Kartı:** ASUS TUF 3080 10 GB
- **İşlemci:** AMD Ryzen 9 5900X
- **Soğutma:** Corsair H100i RGB Platinum S 240mm White Edition
- **RAM:** Corsair Vengeance RGB Pro 2x16 32GB
- **Depolama:** Samsung 970 EVO 512GB M.2 SSD, Kingston NV2 SNV2S/500G 512GB M.2 SSD, Hikvision 480GB SATA SSD
- **Güç Kaynağı:** Corsair HX750 750W 80+ Platinum
- **Kasa:** Corsair Obsidian Series 500D RGB

Buraya kadar okuyan ve yardımcı olmak isteyen herkese şimdiden çok teşekkür ederim. İyi forumlar! 😊

adaloji

Aktif Üye
Modart Kullanıcı
Konular
19
ModArt Kredi
0
Selamlar şimdi mantıklı ilerleyelim 4K ekranlar henüz yaygın değil ve fiyatlarıda uygun değil. Hele ki oyun oynayan biriyseniz 60 fps döneminin geçtiğini söyleyebilirim tabi 4k ekranın tadı yenmez ancak yerinizde olsam 2K OLED bir ekran alıp bir yükseltme yapmazdım. 5000 serisi ile birlikte amd 9000 serisine geçerseniz tadından yenmez. 4k 60 fps yerine 2K'nın OLED akıcı bir ekran her türlü daha iyi görünür ve ileride rahat satar 4k oledler yaygınlaşmaya başladığında yine oled bir 4k ekrana geçerdim ama bunlar uzun süreçler siz en iyisi 2k olede geçiş sağlayın ve biraz bekleyin. Ayrıca 3080den 4000 serisine geçmek çokta mantıklı değil. minimum 4080 e geçmeniz lazım mükemmel bir fark yok ama 5000 serisinde büyük fark olacağını.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı ve ziyaretçiler

Çevrim içi üyeler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.