Neler yeni

38'imde üçüncü kez YDS'ye giriyorum, yds çıkmış sorular arşivi olmasa pes ederdim

ayfareli

Pro Üye
Uzman
Konular
485
ModArt Kredi
0
38'imde üçüncü kez YDS'ye giriyorum, yds çıkmış sorular arşivi olmasa pes ederdim

Saat gece bir buçuk, çocuklar yatmış, eşim yatmış, ben mutfak masasında bir bardak çay yapıp tekrar oturdum. Önümde 2018 yılı YDS sorularının çıktısı var. Bu üçüncü denemem doçentlik için. Birinci de denedim, ikinci de denedim, mart 2026'da üçüncü kez gireceğim. "Bu yaşta hâlâ sınava çalışıyorum" diye düşününce gülüyorum bazen. Ama mecburum.

Kendimi kısaca tanıtayım: 38 yaşındayım, doktor öğretim üyesiyim, ekonomi alanındayım, taşrada bir devlet üniversitesinde. Doçentlik dosyam neredeyse hazır ama YDS puanım hâlâ yetersiz. İki defa girdim, ikisinde de 68-70 bandında kaldım. Benim alanda doçentlik için 75 gerekiyor. 5 puan eksik. 5 puan dediğin şey aslında 4-5 soru farkı yani. O kadar saçma bir şeye takılıp duruyorum.

Sorun şu: bu yaşta İngilizce'yi sıfırdan öğrenmek değil mesele, mevcudu korumak. Akademisyenlik temposu içinde dil çalışmaya ayrı vakit ayırmak gerçekten çok zor. Ders var, makale var, jüri var, idari yük var. Ben de en verimli yol olarak çıkmış soru çözmeyi belirledim. Mantık şu: sınavın yapısı belli, soru tipleri belli, kelime havuzu da belli sayılır. Geçmiş sınavları çözerek hem hızımı artırırım hem sınav formatına alışmış olurum.

Tabii ki klasik problemle karşılaştım: yds çıkmış sorular pdf bulmak sandığım kadar kolay değildi. Yani arşiv çok var ama çoğu eksik, çoğu hatalı, çoğunda cevap anahtarı ya yok ya yanlış. Bir keresinde bir pdf indirdim, cevap anahtarı baştan sona yanlıştı, kendi çözümümle karşılaştırınca hayretler içinde kaldım. e-YDS çıkmış sorular ise bambaşka bir konu. Bilenler bilir, ÖSYM e-YDS sorularını standart yayın olarak basmıyor genelde.

Forumlarda gezinirken birinin paylaştığı linke girdim:
URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.

Burada 2013'ten 2026'ya kadar olan tüm YDS sınavlarının arşivi var, e-YDS sınavlarının soruları da ayrı bir bölümde toparlanmış. Cevap anahtarları, çözüm yaklaşımları, hangi sınavın hangi tarihte yapıldığı yazılı. Bana lazım olan yapıdaydı. Tek sayfada toplu, eskiden yeniye doğru sıralı, dağınık değil.

En faydalı kısım bence e yds çıkmış sorular pdf bölümü oldu. Çünkü ben bu sefer elektronik sınava gireceğim, ekran üzerinden çözeceğim, hâlbuki yıllardır kâğıt-kalem alışkanlığım var. e-YDS sorularını çözmek hem soru tarzına hem ekran üzerinde paragraf okuma temposuna alıştırıyor. Bunun farkını ikinci denememde anlamıştım, bu sefer baştan dahil ettim çalışma planıma.

Bu arada akademikdil.com sitesinde biraz daha dolaştım. Doçentlik adayları için faydalı başka şeyler de varmış: YÖKDİL kaynakları (bazı hocalarım YDS yerine YÖKDİL'i de öneriyor), puan hesaplama araçları, sınavlar arası eşdeğerlik bilgileri. Hepsi birbirine yakın temaları kapsayan tek bir adres olması iyi olmuş, sağa sola dağılmadan kontrol edebiliyorum.

Bu seferki çalışma stratejim şöyle: hafta içi gece 11-1 arası iki saatim var, çocuklar uyuduktan sonra. O iki saati sadece çıkmış soru çözmeye ayırıyorum. Üst üste iki sınav çözüyorum, sonra eksik kelimeleri ayrı bir deftere topluyorum, hafta sonu o defteri tekrar ediyorum. Önceki denemelerimde kitap kitap çalışıp dağılıyordum, bu sefer hedef odaklı. Geçmiş soru çözmek sınav formatına alışmanın en kestirme yolu galiba, bunu bu yaştan sonra anladım, biraz geç ama olsun.

Soracağım: aramda doçentlik için tekrar tekrar YDS'ye giren akademisyen var mı? Bu yaştan sonra çalışma temposunu nasıl kuruyorsunuz, yds çıkmış sorular üzerinden mi yürüyorsunuz yoksa farklı bir yöntem mi izliyorsunuz? Tecrübesi olan biri yazarsa memnun olurum, çünkü bizim alanda her sınav yeni bir uyku düzeni demek.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı ve ziyaretçiler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.