Neler yeni

PC'de 2 ayda bir parça bozuluyor

Mireman

Yeni Üye
Modart Kullanıcı
Konular
1
ModArt Kredi
0
Öncelikle Merhaba, bundan 8 ay önce PCKolik'ten hazır kasa sistem aldım. İlk olarak yeşil renkli fotoğraftaki sorunu yaşadım, değiştirdiler. Daha sonra Anakart TPM görmüyordu (ayarlarda gözükmüyordu), Mavi ekran hatası almaya başladım. Anakart sıfırladılar, RAM değiştirdiler (2 ayrı 16 GB vermişler tek satılan iki 16 GB taktılar). Üçüncü olarak sıvı soğutucu pompasından motor gibi ses geliyordu ve fanından bir tanesi çalışmıyordu (değiştirdiler fiyat farkını ödeyip, üst versiyon aldım). Bugün de tekrardan 6 ay önce yaşadığım sorunun aynısını yaşıyorum. Beyaz fotoğraftaki fanların en üstündeki soluk yanmaya başladı. Sorunum PSU kaynaklı mı, arkadaki adaptörden kaynaklı mı, tamamen benim şansızlığım mı? Sizce PSU veya kasayı değiştireyim mi, yoksa fanı değiştirsem yeter mi?

İşlemci: AMD Ryzen 7800x3D.
Anakart: ASUS Prime B650M-R
RAM: Kingston KF560C36 16 (2 tane)
GPU: Gainward GeForce RTX 5070 Ti Phoenix.
SSD: Kingston NV3 SNV3S/1000G PCI-Express 4.0 1 TB M.2 SSD.
PSU: 1st Player NGDP 850W Gold PSU
HDD: Kingston 1TB
Kasa: 1st Player

kuru cacık

Moderasyon Ekibi
Moderatör
Konular
2
ModArt Kredi
0
Poweriniz ismi pek duyulmuş bi firma değil ama kaliteli bi power.
URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.
Bence şanssızlığınız.

Bi de o anakrt zaten 7800X3D için pek iyi olmamış. 4 kat PCB li 6 faz ve düşük kapasite mosfetlere sahip.Bi cinebench r24 veya r23 testi yapıp puanları atabilirmisiniz.

Mireman

Yeni Üye
Modart Kullanıcı
Konular
1
ModArt Kredi
0
Poweriniz ismi pek duyulmuş bi firma değil ama kaliteli bi power.
URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.
Bence şanssızlığınız.

Bi de o anakrt zaten 7800X3D için pek iyi olmamış. 4 kat PCB li 6 faz ve düşük kapasite mosfetlere sahip.Bi cinebench r24 veya r23 testi yapıp puanları atabilirmisiniz.
Atayım o sırada HW infoyu'da açtım belki ihtiyaç olur diye onu da ekledim. Yeşil olan 6 ay önce yaşadığım problem. Beyaz olan şu an yaşadığım sorun. Fanların rengi açıkcası umrumda değil, korkum ekran kartı veya başka bir parçaya bir şey olması. Garantisi var şu an götürebilirim, gelecekte olmayacak. Sorunlu bir parça varsa şimdiden önlem almak istiyorum.
Öbür attığım kasa fotoğrafı ise fanların takılı olduğu adaptörü gösteriyor. Burası direkt PSU'ya bağlı ve oradan güç alıyor galiba, bios'tan fan hız ve renklerini kontrol edemiyorum anakarta bağlı değil yani yer yokmuş dediklerine göre. Bu aparat bozuyor olabilir mi, bozuk fan kırmızı tarafın tam tersi sonunda takılı soket.
Anakartı ben seçmedim sadece bilgisayarı alırken RAM'i 32 yaptım o kadar, gerisi hazır kasa.
Son olarak şunu da sormak istiyorum akım korumalı dörtlü prizim var bunu duvara takıyorum fişe, daha sonrasında normal 3'lü prizi akım korumalıya takıp PC'yi öyle takabiliyorum, bundan kaynaklanıyor olabilir mi? Elektrikçi tanıdıklarım bundan olmaz diyor ama yine de sormak istedim, böyle yapan ve sorun yaşamayan üst komşum da var.

Ekli dosyalar

• hw info.png
    hw info.png
    134.7 KB · Görüntüleme: 6
  • r23.png
    r23.png
    64.5 KB · Görüntüleme: 6
  • r24.png
    r24.png
    56.5 KB · Görüntüleme: 6
  • WhatsApp Image 2025-10-16 at 17.07.15.jpeg
    WhatsApp Image 2025-10-16 at 17.07.15.jpeg
    554.8 KB · Görüntüleme: 6
  • WhatsApp Görsel 2025-05-30 saat 01.13.52_d6cf3fcf.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-05-30 saat 01.13.52_d6cf3fcf.jpg
    482.9 KB · Görüntüleme: 5
  • 123sada.png
    123sada.png
    1.9 MB · Görüntüleme: 6

kuru cacık

Moderasyon Ekibi
Moderatör
Konular
2
ModArt Kredi
0
120 mm fanlar 2-3 watt bi şey çeker.ledleride en çok 3 watt civarı. Eğer tek bi molexe bağlı ise bir molex en çok 11 amper civarı verir. Fan sayısı fazla olursa bu değeri zorlayabilir.Fanlardaki renk sorunu bundan olabilir.

Cinebench 24 puanı normale yakın .23 puanı biraz düşük. Test çalışırken ,hwinfoda 8 çekirdeğin çıktığı max. frekanslarada bi bakın.

Mireman

Yeni Üye
Modart Kullanıcı
Konular
1
ModArt Kredi
0
120 mm fanlar 2-3 watt bi şey çeker.ledleride en çok 3 watt civarı. Eğer tek bi molexe bağlı ise bir molex en çok 11 amper civarı verir. Fan sayısı fazla olursa bu değeri zorlayabilir.Fanlardaki renk sorunu bundan olabilir.

Cinebench 24 puanı normale yakın .23 puanı biraz düşük. Test çalışırken ,hwinfoda 8 çekirdeğin çıktığı max. frekanslarada bi bakın.
4837 civarında çıktığı maks frekanslar şimdi ben bilgisayarı garantiye götüreceğim sadece fanını mı değiştireyim yoksa başka bir şey arızalı mı?

WesterN

Pro Üye
Uzman
Konular
0
ModArt Kredi
0
4837 civarında çıktığı maks frekanslar şimdi ben bilgisayarı garantiye götüreceğim sadece fanını mı değiştireyim yoksa başka bir şey arızalı mı?
Arızadan kasıt anakart biraz yetersiz geliyor o işlemciye, VRM'lerin hasebinden dolayı. 7800X3D'nin boost clock hızı 5.0 GHz'dir en yüksek olarak. Tavsiyem, anakartı B650/B850 serisinden orta segment olan bir modelle değiştirmeniz. Daha iyi olur.

Son düzenleme:

Mireman

Yeni Üye
Modart Kullanıcı
Konular
1
ModArt Kredi
0
Arızadan kasıt anakart biraz yetersiz geliyor o işlemciye, VRM'lerin hasebinden dolayı. 7800X3D'nin boost clock hızı 5.0 GHz'dir en yüksek olarak. Tavsiyem, anakartı B650 serisinden orta segment olan bir modelle değiştirmeniz. Daha iyi olur.
Benim fanlar bozulanlar anakarta bağlı değil ben ayarlardan değiştiremiyorum. Hızını ve rengini. Böyle kullansam çok kaybı var mı? Sorunlar bu sebepten mi çıkıyor?

WesterN

Pro Üye
Uzman
Konular
0
ModArt Kredi
0
Benim fanlar bozulanlar anakarta bağlı değil ben ayarlardan değiştiremiyorum. Hızını ve rengini
Garantiye gönderin baksınlar daha önceden de dediğim gibi eğer mümkünse anakartı da değiştirin hem ilerisi için daha iyi bir adım olur.

Mireman

Yeni Üye
Modart Kullanıcı
Konular
1
ModArt Kredi
0
Garantiye gönderin baksınlar daha önceden de dediğim gibi eğer mümkünse anakartı da değiştirin hem ilerisi için daha iyi bir adım olur.
Şu an oradayım anlattım problemleri benim garantiye 4 veya 5. Gelişim her seferinde bakıyorlar ve 2 ay sonra tekrar bir parça arızalanıyor. Tek bende problem yaşamışlar dediklerine göre bu kadar sık arıza

WesterN

Pro Üye
Uzman
Konular
0
ModArt Kredi
0
Şu an oradayım anlattım problemleri benim garantiye 4 veya 5. Gelişim her seferinde bakıyorlar ve 2 ay sonra tekrar bir parça arızalanıyor. Tek bende problem yaşamışlar dediklerine göre bu kadar sık arıza
Yani bu da sizin şanssızlığınız demek ki ancak bana sorun anakart gibi gözüküyor en başından beri. Zaten o işlemci için zayıf bir anakart dediğim gibi.

Mireman

Yeni Üye
Modart Kullanıcı
Konular
1
ModArt Kredi
0
Yani bu da sizin şanssızlığınız demek ki ancak bana sorun anakart gibi gözüküyor en başından beri. Zaten o işlemci için zayıf bir anakart dediğim gibi.
Test ettiklerini ve bir problem görmediklerini söylediler. Fanı değiştirmişler galiba. Anakart direkt asusa gidip kontrol edilmişti bundan 4 ay önce. Anakartı şu an değiştiremem bilgisayardan çalışıyorum işler yoğun Ocak ayı sonrası değiştirebilirim. Anakart değiştirmek istersem 2 haftaya geçen bir süre orada kalabilir. Kendim de o kadar değiştirecek bilgide değilim

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı ve ziyaretçiler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.