Neler yeni

™ROOT

Moderasyon Ekibi
Moderatör
Katılım
26 Eki 2022
Konular
300
Mesajlar
1,563
Çözümler
1
Puanları
11,883
ModArt Kredi
0
Websitenizin güvenliğini sağlamak, verilerinizi ve müşterilerinizden gelen hassas bilgileri korumak çok önemlidir. Websitenizi korumak için önleyici tedbirlik almak, zamandan ve paradan tasarruf sağlar ve aynı zamanda marka itibarınızı korur.

Siber güvenlik saldırıları ve tehditleri internetin gelişmesiyle artıyor ve bu da websitenizin güvenliğini daha da önemli hale getiriyor. Güvenlik, e-ticaret websiteleri gibi çevrim içi işlemlere sahip websiteleri ve WordPress gibi yaygın kullanılan popüler platformlardaki websiteleri için daha da kritiktir.

Bu makalede “Websitenizi Güvende Tutmanın 7 Yolu” konusuna değineceğiz ve website güvenliği hakkında bilgi vereceğiz.

Websitenizi Güvende Tutmanın 7 Yolu​

1) SSL sertifikası kullanın

SSL, bir web sunucusu ile tarayıcı arasında şifreli bir bağlantı oluşturmaya yarayan bir çeşit protokoldür. Bu bağlantı, ziyaretçi ile website arasında geçen tüm verilerin güvenini sağlar.

WordPress websiteniz için bir SSL sertifikasına sahip olmak bir şarttır. Özellikle bir e-ticaret mağazası işletiyorsanız SSL sertifikası, müşterilerinizin hassas ödeme bilgilerinin korunmasına yardımcı olacaktır.


2) Websitenizi düzenli olarak güncelleyin

Eski yazılımlar; websitenizi virüsler, siber saldırılar ve diğer güvenlik tehditleri için riske atacaktır. Bu gibi tehditlerden kaçınmak için herhangi bir güncelleme olup olmadığın düzenli olarak kontrol ederek veya otomatik güncellemeleri aktif hale getirerek websitenizi güncel tutmayı deneyebilirsiniz. Bu güncellemeler sık sık güvenlik yamaları içerir, bu yüzden güncellemeleri mümkün olan en kısa sürede yapmak önemlidir.

3) Güçlü parolalar kullanın

Ortak kelimeler, sayı dizileri, adınız veya websitenizin adı gibi basit şifreler kullanmak; bilgisayar korsanlarına davetiye çıkarır. Bu tür şifreler kullanırsanız çok kolay bir şekilde şifreniz kırılabilir.

Güçlü parolalar kullanmak, websitenizi korumanın en basit ve ücretsiz yollarından biridir. Güçlü bir şifre oluşturmak için alfabetik ve sayısal karakterlerin kombinasyonu, büyük ve küçük harfler ve özel karakterlerden faydalanmalısınız.

Güçlü parola kullanmanın yanında kullandığınız hizmetlerde iki faktörlü kimlik doğrulamayı aktif hale getirebilirsiniz. İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA), websitenizin güvenliğini güçlendiren bir çeşit güvenlik katmanıdır. Kötü niyetli bilgisayar korsanlarının websitenize erişmesini önlemek için iki farklı yapı türüyle çalışır.

Güvenlik katmanı; parolanızı bir metin kodu, yüz veya retina tanıma veya çift taraflı bulmaca olarak parmak izinizi kullanmanızı sağlar. Parmak iziniz veya retinanız, mobil cihazınızdaki bir tarayıcı aracılığıyla tespit edilebilir.

4) Websitenizi düzenli olarak yedekleyin

Kötü niyetli saldırılar, donanım arızaları veya doğal afet gibi durumlarda yedekler çok işe yarar. Websitenizin geri dönebileceğiniz bir yedeğine sahip olmak, kısa sürede eski halini alabileceğiniz anlamına gelir. Yedekleme olmazsa herhangi bir kayıp durumunda tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz.

5) Personellerinize eğitim verin

Çalışanlarınız saldırılara ve virüslere kapı açan istemsiz hatalarda bulunabilirler. Bu tür hatalardan kaçınmak için çalışanlarınızı şüpheli etkinliklere dikkat etmeleri ve bilinmeyen göndericilerden gelen şüpheli bağlantılara veya e-postalar tıklamamaya dikkat etmeleri konusunda eğitim verebilirsiniz. Özellikle kimliği ele geçirmek için yapılan kötü niyetli saldırılar; çalışanlarınızın e-posta adreslerini, telefon numaralarını, oturum açma verilerini ve kredi kartı bilgilerini açığa çıkarabilir.

6) Websitenizi düzenli olarak tarayın

Websitenizi virüslere karşı taramak; herhangi bir sorunu veya tehdidi ziyaretçinizin kullanıcı deneyimini ve marka itibarınıza ciddi zarar vermeden önce tespit etmenizi sağlayabilir. Bu taramayı yapmak için ücretsiz tarama hizmetlerini tercih edebilirsiniz. Aşağıda birkaç ücretsiz tarama hizmetini görebilirsiniz:

  • SiteLock
  • Kuttera
  • Astra Security
  • SiteGuarding
Website güvenliği konusunda bağımsız bir güvenlik yazılımı, topluluk tarafından çokça tercih edilen bir eklenti veya bir siber güvenlik şirketi seçmenin yanı sıra, müşteriler için kötü amaçlı yazılım ve virüs tarama hizmetleri sağlayan bir barındırma şirketi de seçebilirsiniz.

7) Güvenlik araçlarını kullanın

Ücretsiz güvenlik araçlarını kullanarak websitenizi güvence altına alabilirsiniz. Aşağıda ücretli ve ücretsiz iki temel güvenlik aracını görebilirsiniz:

  • Sucuri
Sucuri bir siber güvenlik şirketidir. Bir websiteyi kötü amaçlı yazılım, casus yazılım, truva atı ve bilgisayar korsanları gibi çeşitli kritik güvenlik sorunlarından korumaya yardımcı olurlar.

  • Qualys
Qualys, bulut tabanlı uygulamalara ve sunuculara güvenlik sağlamasına rağmen aynı zamanda bir siber güvenlik şirketi olarak varlığını sürdürüyor. Çok çeşitli güvenlik risklerini belirlemenize, websitenizi ve sunucularınızı korumanıza yardımcı olabilir.

Son olarak;

Otomatik kurtarma ve yedeklemeyi aktif etmeyi, otomatik güncellemeleri açmayı ve düzenli kötü amaçlı yazılımdan koruma taraması için yerleşik veya entegre üçüncü taraf eklentiler de tercih edebilirsiniz.

Bu makalede “Websitenizi Güvende Tutmanın 7 Yolu” konusuna değindik ve website güvenliği hakkında bilgi verdik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı ve ziyaretçiler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.