Sadece hava üflesin dersen öyle ama kasa boyutu donanımın ön panele olan mesafesi gibi her türlü unsur soğutma performansını etkiler.
Özellikle kötü kablolama ön panelden gelen havayı dağıtır kaldı ki yüksek profil ramler de işlemciye ulaşan hava akışını engeller.
Ön panelde çok aşırı yüksek statik basınçlı fan elbette önermiyoruz ama yine de minimum 1.5mm h2o değerinde bir fanın etkisi yabana atılmaz.
Ben bunu bizzat denedim. Hatta termal kameram ile
cooler master 200mm fanların kasa içi hava akış raporlaması için yaptım 😉 Ben çünkü sadece video inceleyip geçmiyorum Türkiye'de özel inceleme yapıp raporlayan nadir kişilerdenim desem yalan olmaz 😁
Kasaların ön paneline koyulan 12 veya 14cm statik basınçlı fanlar donanıma daha fazla ortamdaki serin havayı iletiyor. Fakat 20cm fanlar ortamdaki serin havayı donanıma itemiyor. Hava donanıma gidene kadar kasa içindeki sıcak hava ile karışıyor.
He dersen ki etkisi ne kadar olacak ki, bu kadar yazmana değer mi? Evet değmez ama etkisi max bilemedin işlemcide 2 derece, Ekran kartında 4 dereceyi bulabiliyor, Bellek soğutmasına ve anakart soğutmasına ise 2-4 derece arası katkı sağlıyor oda kullandığın fana göre değişir.
Not: 2.5mm h2o statik basınçlı fanlar ile.
Bu sonuçları markaya özel testlerde elde ettim. Ama çok yorucu oldu ve o testleri yayınlamadım. Fakat bir gün müsait zamanımda baştan ve güncel donanım ile yapmak istiyorum ama tek başıma gözüm yemiyor bir yardımcı şart 😁