Neler yeni

™ROOT

Moderasyon Ekibi
Moderatör
Katılım
26 Eki 2022
Konular
300
Mesajlar
1,562
Çözümler
1
Puanları
11,883
ModArt Kredi
0
Bilgisayar kullanıcılarının adını çok fazla duydukları konulardan birisi de port’tur. Port yüzlerce bilgisayar teriminden sadece bir tanesidir. Bu kelime aslında pek çok yerde kullanılıyor olsa da en yaygın kullanıldığı yer bilgisayar ağlarıdır.

Port, sanal ve fiziksel olarak ikiye ayrılır. Aslında port nedir? Sorusunu anlayabilmek için ne işe yaradığını da bilmek gerekir. Bu sayede kelimeyi ve bu parçanın ne işe yaradığını anlamak gerekir.

Bilgisayarlar birbirleri arasında iletişim kurabilmek için IP adreslerine sahiplerdir. IP adresleri portlara bölünerek sanal bir veri güzergahı oluşturur. Sözlükteki anlamına baktığımızda “liman” bilgisayardaki anlamına baktığımızda “köprü” olan port, bilgisayarlar arasındaki bu iletişimi kurabilmek için önemli bir üyedir.



Port veri alışverişini yaparken aynı anda birden fazla işlemi de gerçekleştirir. Bunun için 0’dan başlayarak 65535’ e kadar değerlere bölünürler.

Port, TCP ve UDP şeklinde iki tipe sahiptir. İsterseniz bu port tipini biraz daha açıklayalım.

TCP nedir?: Amerika Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilmiş bir protokoldür. Bilgisayarların arasındaki iletişimin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar ve veri bütünlüğünün sağlamanın yanı sıra kimlik doğrulamasını da gerçekleştirir. Bu portun oluşturulmasındaki ana neden iletişim sırasında meydana gelebilecek olan kayıpların engellenmesini sağlamaktır. Örneğin HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, TELNET ve FTP veri alışverişlerini TCP yapmaktadır.

UDP Nedir?: UDP, yukarıda bahsetmiş olduğumuz TCP’nin bir alternatifi olarak geliştirilmiştir. Farkı ise daha hızlı olması ses ve video gönderileri esnasında kullanılmasıdır. TCP’den daha hızlı olmasının nedenine baktığımızda ise veri bütünlüğü ve kimlik doğrulamasından sorumlu olmamasıdır. İşe bu noktadan baktığımızda ise UDP her ne kadar daha hızlı olsa da TCP kadar güvenilir değildir.



Port Ne İşe Yarar?

Portların temel görevi alışverişleri sağlamak. Bunun içinde numara sistemine sahip olmasıdır. Her bilgisayarın bir adresi yani IP’si vardır ve bu da bilgisayar üzerinde aynı anda birden fazla alışveriş yapılmasına imkan sağlar. Daha da detaylandıracak olursak az önce bahsetmiş olduğumuz IP numaralarının tamamı farklı bir portu kullanır bu da bir kullanıcının internet sitesini ziyaret ederken aynı zamanda e-postasını kontrol edebilmesini sağlar.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bilgisayar üzerindeki sanal alışverişin tamamı portlar üzerinden yapılır. Fiziksel olan portlara bir örnek verecek olursak bilgisayar üzerindeki tüm donanım girişleri diyebiliriz.

Port Yönlendirme Nedir?

Port yönlendirme aslında adından da anlaşılacağı gibi bilgisayardaki ya da bir cihaz üzerindeki verilerin başka bir tarafa çevrilmesi ya da durdurulmasıdır. Port yönlendirme işlemi esnasında IP adresini koruyabilmenin de önemli ve güvenli bir yoludur. Port yönlendirme farklı amaçlar doğrultusunda yapılabilir.


Yerel Port Yönlendirme: Yerel port yönlendirmesi en güvenli olan yönlendirme işlemidir. Bu işlem esnasında güvenli bir koridor açılır ve kullanıcılar bu koridoru kullanarak internet sitelerini engelleyen güvenlik duvarlarını aşabilirler.

Uzak Port Yönlendirme: Uzak port yönlendirmesi sayesinde uzaktaki bir sunucuya herkesin tek bir TCP port üzerinden bağlanmasına olanak sağlar.

Dinamik Port Yönlendirme: Dinamik port yönlendirme işlemi en az tercih edilen yöntemdir. Güvenlik engelini aşabilmenin başka bir yolu olarak kullanılan bu yöntemde herkes açık olan bir ağdaki kullanıcıların güvenliğini sağlamak için bu yönlendirme üzerinden çalışır.

Port Yönlendirme Çeşitleri Nelerdir?

Port yönlendirme, IP adresine, belirli bir port üzerinden gelen isteği yönlendirmek ya da durdurmak demektir. IP adresinin belirli bir portuna gelen istek güvenlik açısından boş bir hizmete yönlendirilebileceği gibi, gelen istek, istenen hizmetin bağlı olduğu servise de yönlendirilebilir.

Örneğin Mail hizmeti veren bir sunucu kurduğunuzda, bunun için SMTP üzerinden gelen istekleri dinlemeniz ve yanıt vermeniz gerekir. IP adresinize mail ile ilgili bir istek geldiğinde, bu isteği içerdeki SMTP hizmetine yanıt verecek Mail sunucusuna aktarabilirsiniz. Bu işleme Port Yönlendirme denir. Farklı kullanım çeşitleri bulunmaktadır.

Port Yönlendirme nasıl yapılır?

Port yönlendirmeyi başlatmadan önce uygulamada, ağ aygıtında veya sunucuda hangi protokolün kullanıldığını ve port sayısını tespit etmeniz gerekir. Bu bilgi genellikle ayarlar menüsünde mevcuttur. Hangi port sayısının kullanıldığı bilmiyorsanız bilgi almak için
URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.
adresine gidin. Burada en popüler uygulamaların, protokollerin ve port sayılarının bir listesini bulacaksınız

1- Öncelikle router yönetim sayfasına ulaşmanız gerekiyor. Bunun için genellikle web tarayıcınıza 192.168.0.1 veya 192.168.1.1 gibi bir adres yazmanız gerekir.

2 – Router yapılandırma sayfasını açın ve “Port yönlendirme” veya “Port forwarding” sayfasını bulun. Örneğin Network Setting > NAT .

3 – Oluşturduğunuz yönledirme kuralına muhtemelen bir isim vermeniz gerekecek. Herhangi bir isim verdikten sonra yönlendireceğiniz port aralığını belirtin. Eğer tek bir portu yönlendirecekseniz, başlangıç ve bitiş portu olarak aynı portu yazmanız gerekebilir. TCP ve UDP protokollerinden hangisini yönlendireceğinizden emin değilseniz, ikisini de seçin.


Serial Port Nedir?

Bilgisayar üzerinde bulunan eş zamanlı olmayan bilgi aktarımını sağlayan girişe verilen isimdir. Serial port genellikle IBM’in bilgisayarlarında bulunuyordu. Teknolojinin de gelişmesiyle birlikte USB teknolojisinin tüm cihazlarda kullanılmaya başlanması serial portların kullanımının giderek yok olmasına imkan sağlamıştır. Serial portların en çok kullanım alanına baktığımızda donanımları şu şekilde görebiliyoruz.



Bilgisayar üzerinde bulunan mauseler serial port aracılığı ile kullanılmaktadır.

Modemler kolay kullanımı ve kurulumu dolayısıyla eski bilgisayarların içinde eski tip modemlerin kurulması için serial portlar kullanılıyordu.

Serial portların temel kullanım alanına baktığımızda bilgisayar üzerinde ağ oluşturmak içindi. Disket ve diğer aktarım donanımlarının yetersiz olduğu dönemlerde serial portlar kullanılarak büyük dosyaların başka bilgisayarlara aktarılması sağlanırdı.

Günümüzde yazıcıların büyük bir bölümü artık USB kullanıyor olmasına karşın eski yazıcılarda serial portlar halen vardır.


UDP Port Nedir?

Yukarıda da aslında UDP’den bahsetmiştik, ama toparlayacak olursak şu şekilde söyleyebiliriz. UDP, TCP portların yerine geliştirilmiş olan bir protokoldür. İnternet üzerindeki bağlantıda düşük gecikme ve az kayıp yaşanması için UDP tercih edilebilir. UDP ile TCP arasındaki farka baktığımızda ise şu şekilde bir sonuç çıkmaktadır.

UDP ve TCP, IP üzerinden çalışır. Her iki protokolde de veri paketi adı verilmiş olan paketler gönderilerek görev yaparlar. TCP bağlantı oryantasyonlu olan bir sistemdir. Yani bir dosya veya mesaj göndermek istediğinizde iletişimin sağlanabilmesi için bağlantı olması gerekir. Bu bağlantı koparsa sunucu kayıp parçaları isteyecektir. Mesaj iletilirken bozulma gibi bir durum yaşanmaz. UDP bağlantısız olan bir protokoldür. Yani bir mesaj ya da veri gönderdiğinizde sizin hiçbir şekilde haberiniz olmaz. Mesajınız ya da dosyanız kaybolduğunda bozulduğunda siz bunu fark etmezsiniz.


Com Port Nedir?

Com port klavye ve diğer bilgisayar parçaları com port yoluyla bağlanır. Günümüzde üretilmiş olan bilgisayarlarda artık bu çevre birimleri USB şeklinde bağlanmaktadır. Bunun içinde eski kullanılan yöntemlerden bir tanesidir diyebiliriz. Com port kullanan cihazlara baktığımızda çevirmeli modem , ağ anahtarı , yönlendiriciler, gps alıcıları , barkod okuyucuları , led ve lcd tvler , yazıcılar , kesintisiz güç kaynaklarını görebiliyoruz.

İnternet bağlatırken söylenen Boş Port Yok ne demektir?

Bu sorunun temeli genelde eğer bulunduğunuz binada bir sıkıntı yok ise bölgeden kaynaklı. Her bölgenin mevcut bir santrali var ve o santralde DSLAM dediğimiz Digital Abone Hattı Erişim Çoklayıcıları bulunmakta. Size boş port yok derken aslında bu DSLAM’de yer olmadığını söylüyorlar.


Sanal Port

Sanal portlar internet ve sunucu ile ilişkilendirilmektedir. Genel olarak ağ ve internet üzerindeki farklı yazılım ve scriptler aracılığı ile yönlendirme sağlayan bağlantı noktalarıdır.

Bunu bir örnekle açıklayacak olursak bir internet siteniz olduğunu düşünün. İnternet sitenizin birden fazla sanal portu bulunması gerekir. Yani sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenize girmeleri için 80’port’u kullanmaları gerekirken sitenizdeki mail servislerinin kullandığı farklı portlarında olması gerekecektir.

Genel olarak değerlendirdiğimizde internet sitelerine giren ziyaretçi sayısı ne kadar çok olursa daha fazla porta sahip olması gerekir. Bunun içinde her porta verilmiş olan ekstra bir görev vardır.


IP ve Port İlişkisi

Bilgisayarlar birbirleri ile haberleşmek için Portlar IP’lerin açılan kapılarıdır. IP adresi bir evin dış kapısı gibi varsayılırsa, portlar içerdeki odaların kapılarıdır. IP adresi içinde tanımlanmış çok sayıda port ile aynı IP üzerinden çok sayıda işlem gerçekleştirilir. Bir IP adresine bağlı çok sayıda port olabilir fakat birden fazla servis için aynı port kullanılmamalıdır. Bu durumda “Port Çakışması” (Port Conflict) meydana gelir. Port çakışması olduğunda, porta bağlı servisler doğru yanıt veremeyecektir.

Port Doluluğu Nedir?


Port Doluluğu, genellikle internet servis sağlayıcıları tarafından kullanılan bir kavramdır. Ev ve işyerlerin sağlanan internet hizmetleri, servis sağlayıcı firmaların o bölge için tanımladığı bir takım network cihazları üzerinden yapılır. Hanenize kadar ulaşan bu kablonun diğer ucu, servis sağlayıcının ağ cihazına bağlıdır. Bu cihazın üzerindeki port sayısı bellidir ve portlar tamamen doluysa, ancak yeni bir cihaz eklendiğinde ya da bir porttaki hizmet sonlandığında yeni bir port açılmış olur.

Bunun dışında ağ cihazları üzerinde de farklı bir servis üzerinde kullanılan port artık dolu demektir. 80 numaralı port, web servis için tanımlandıysa, farklı bir servis artık bu portu kullanamayacaktır.

Boş Port’un Önemi Nedir?

Boş bir port olması, ikamet ettiğiniz binaya ya da işyerinize servis sağlayıcıları tarafından internet bağlantısı verilebileceği anlamına gelir. İnternetin, ikametinize kadar gelmesini sağlayan cihazın kapasitesi vardır. Bu kapasite dolduğunda, bölgeye servis sağlayıcının yatırım yapması gerekir.

Yerel Port Yönlendirme

Yerel ağ üzerindeki servislerin yönlendirilmesinde kullanılır. Lokal ağ içindeki cihazlar, ilgili portlar üzerinden birbirine yönlendirilebilir.

Dinamik Port Yönlendirme


Kullanıcıların bir port grubuna yönlendirme yapabilmesini sağlar. Genellikle SOCKS proxy servisinde kullanılır.


Uzak Port Yönlendirme

Uzak bağlantı, yani internet üzerinden gelen bağlantıları, yerel ağ içindeki cihazlara yönlendirilmesine denir. Evinizdeki bilgisayarda bir web sayfası yayınlamak için IIS kurulumu yaptığınızda, İnternet üzerinden 80 portuna gelen isteğin, IIS kurduğunuz bilgisayarın 80 portuna yönlenmesi gerekir. Yine aynı bilgisayarda SSL sertifikası kullanmak istediğinde, 443 portunu uzak port yönlendirme sayesinde aynı bilgisayardaki IIS’in 443 portuna yönlenmelidir. Bu yönlendirmeleri yapmak için Uzak Port Yönlendirme işlemini kullanabilirsiniz.

Günümüzde servis sağlayıcılar size özel bir IP adresi tanımlayabilir. Özel bir Ip adresiniz olmadığında, birden fazla kullanıcı ile aynı IP adresi üzerinden internete ulaşırsınız. Buna CGN Havuzu denir. Bu tip durumlarda yaptığınız uzak port yönlendirmeleri çalışmayacaktır. İnternet üzerinden gelen bir isteğin, yerel ağda bir servise yönlenebilmesi için isteğin sizin modeminizde ya da ağ cihazında sonlanması gerekir. Bu tip durumlarda Servis sağlayıcınızdan uygun olması halinde bir Statik IP satın alarak uzak port yönlendirmesi yapabilirsiniz.

Açık Port Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Bir portun açık olup olmadığını telnet adı verilen uzak bağlantı programını kullanabilir ya da online araçları deneyebilirsiniz. Windows bilgisayarlarda komut satırı (CMD) üzerinde “telnet SunucuAdresi Port” sırasıyla komut girilerek uzak bağlantı yapılabilir. telnet 1.1.1.1 25 komutu, 1.1.1.1 IP adresi sunucunun 25 numaralı portuna bağlantı isteği gönderir.

Yine internet üzerinde çok sayıda, “Port Forwarding Tool” olarak isimlendirilen, açık port sorgulayan web siteleri bulunabilir.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı ve ziyaretçiler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.