Neler yeni

Soru Lenovo Idapad 5 2-in-1 Oculink eGpu, iGpu'yu devre dışı bırakıyor

Yavuzkagan42

Pro Üye
Uzman
Konular
49
ModArt Kredi
0
Merhaba, Minisforum DEG1 ve PCIe-OCuLink adaptörü aldım, Lenovo Ideapad 5 2-in-1 (13420H) cihazıma bağladım. RTX3060 PCIe 4.0 x4 üzerinden direkt çalıştı. Hatta laptopla birlikte otomatik açılıp kapanıyor.

Ama çok sinir bozucu bir sorun var. eGPU bağlıyken dahili GPU (iGPU) doğrudan BIOS seviyesinde devre dışı kalıyor sanırım. Linux kerneli tarafından da GPU olarak tanınmıyor. BIOS bile sadece harici monitöre görüntü veriyor, o yüzden sorunun kernel değil BIOS seviyesinde olduğunu düşünüyorum.

Bu igpu devredışı kalma sorununda kaynaklı, dahili ekran her zaman tamamen karanlık (OLED olduğu için güç alıp almadığını anlayamıyorum). Yanlış hatırlamıyorsam eDP 1.4 üzerinden iGPU'ya bağlı.

Bu konuda yapabileceğim bir şey var mı? Klasik aşırı kısıtlanmış rezalet Lenovo biosu var. XMP ayarları bile yok, PCIe ayarlarına hiç girmiyorum. İnternetteki çoğu gelişmiş BIOS kilit açma ritüellerini denedim (tüm klavyeyi çarpaz ve sıralya tarama gibi) ama işe yaramadı. BIOS'u modlayabilir miyim? Daha önce hiç yapmadım ama elektronikle uğraşıyorum, bu işlerle aram iyi. Belki SPI çipine flaş bile yapabilirim. Bilgisayarı, yeni BIOS flashıyla bile kurtarılamayacak kadar hardbrick edebilir miyim?

Bir soru daha: Windows, USB 3.2 Gen 2 UASP SSD üzerinden ne kadar kötü çalışır? Laptoptaki tek NVMe slotu bu oculink taktığım, o nedenle Windows'u USB'den başlatmayı planlıyorum. Büyük ihtimalle Linux ile dualboot edeceğim, ana Linux olacak. Linux, USB 3.0 flash bellekten bile harika çalışıyor çünkü çekirdeğin çoğu RAM'e yükleniyor ve disk I/O'su çok az, zaten optimize, minimal. Ama Windows'tan o kadar emin değilim, hem antik dosya sistemleri hem de bol bol servis, spyware var.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-05-01 at 09.58.25 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2026-05-01 at 09.58.25 (1).jpeg
    104.9 KB · Görüntüleme: 4
  • WhatsApp Image 2026-05-01 at 09.58.25.jpeg
    WhatsApp Image 2026-05-01 at 09.58.25.jpeg
    57.9 KB · Görüntüleme: 3
  • WhatsApp Image 2026-05-01 at 09.31.43 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2026-05-01 at 09.31.43 (1).jpeg
    152.1 KB · Görüntüleme: 3
  • WhatsApp Image 2026-05-01 at 09.31.43.jpeg
    WhatsApp Image 2026-05-01 at 09.31.43.jpeg
    140.8 KB · Görüntüleme: 3

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı ve ziyaretçiler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.