Çok heyecan verici bir gelişme olur böyle bir ürün geliştirmeyi başarırlarsa. Düşünmesi bile kulağa hoş geliyor. Şeytan ayrıntıda gizlidir.
Lakin kendi adıma konuşayım beni hiç heyecanlandırmayacaktır. Böyle bir ürünü kullanmak istemediğime kesinlikle eminim.
Yazacağınızı veya söyleyeceğinizi beyninizde bir otokontrol mekanizması sayesinde seçebilirsiniz. Ancak tüm düşündüklerinizi bilgisayar nasıl aktarabilir ki aynı anda, hadi bunu geçtim farz edelim her düşündüğümüzü karşı tarafa iletti ve aynı anda da karşı tarafın düşündüklerini bize iletti. İletmek istemediğimiz saçma düşünceleri nasıl engelleyecek? Ayrıca tüm düşünceleri farz edelim ki cihazın bilgi işlemesi yeterli oldu ve okudu, hangi bilgiyi iletip iletmemesi gerektiği de yapay zeka tarafından süzgeçten geçirilip iletmek istemediğiniz düşünceleri filtreleyip karşı tarafa sadece filtrelemediğiniz düşünceleri aktarmaya karar verdi ve yapay zeka filtreye göre karşı tarafa düşünceleri aynı anda aktardı. Oldu ki karşı taraf da anladı. Aynı anda hem düşünce aktarma yapacak hem bu düşünceleri süzgeçten geçirecek istemediklerimizi aktarmayacak hem de aynı anda karşı tarafın düşüncelerini bize iletebilecek. Çok mu karmaşık geldi? 200 yıl önce de eminim Android/İOS telefonlar bahsedilseydi o günün insanlarına karmaşık gelirdi. Emin olun hayal bile edemezlerdi. Hatta belki de o dönemin insanları bahsettiğimiz şey yüzünden bizi kafirlikle suçlayabilirdi (bu söylediğimi bugün için bazılarınız anlamayacaktır ancak emin olun eskiden tüm mantalite buydu).
Gelelim en can alıcı noktaya. Çağımızda görüntü kaydı, ses kaydı vs ile şantaj yapmak mümkün iken hangimiz düşüncelerimiz ile şantaja maruz kalmayacağımızın garantisini verebilir. Bu konuda yasa bile çıksa ben güvenmem. Yasaya güvenmem çünkü canları isteyince yasayı da eğip bükebiliyorlar. Yeter ki canları öyle istesin.
Bir ileri seviyeye geçelim isterseniz. Direkt beyne monteli bir çip düşünün, beynin konuşmamız için verdiği komutları algılayıp karşı tarafa ilettiğini düşünün. Yapacağı işlem yukarıdaki gözlüğe göre oldukça az olur. Bu çip kesinlikle hangi düşünceyi aktarıp aktarmayacağını seçmemiz gereken bir filtre ile bizi uğraştırmamış olacak ve aynı zamanda cihaz daha az uğraşmış olacak. Bu açıdan düşünürsek daha mantıklı bir yöntem olurdu. Yine güvenip güvenmemek konusunda şahsen çekimser olurdum ve güvenmezdim. Kişisel verileri depoladıklarını unutmayın. Güven vermek adına "3. parti adreslerle paylaşmıyoruz" diyecekler. Bu kadar 3. parti ile paylaşılmayan ortamda günde 10 ile 100 arası değişen sayıda reklam mesajları telefonuma ve e-mail adresime nasıl geliyor? Reklam mesajı gelmediği gün şaşırıyorum. Tabii ki en büyük yalan bu, istedikleri zaman istedikleri kişi/kuruluşa paylaşıyorlar. Bir de düşüncelerimizi okuyabilen bir cihazın verilerinizi depoladığını düşünsenize, sizce de çok tehlikeli bir veri depolaması olmaz mı?
İnternet bağlatıyorum 1 hafta sonra arıyorlar (dolandırıcı olduklarına eminim). "İnternet bağlatmışsınız ve seçtiğiniz paketin yanında Digitürk paketi de var. İkili paket ürününüzü adresinizi verin gelip bağlayalım diyorlar. Böylece boşu boşuna ödemediğiniz taktirde icralık olmazsınız" Bunu diyen dolandırıcı tanımına uyan satıcıya neremle güleceğime şaşırdım. Kendisiyle kendisi çelişiyor. Her söylediği cümle bir öncekini yalanlıyor. Artık dalga geçtim yaklaşık 1 saat gülmemek için kendimi zor tuttum. En son sinirlenip suratıma kapattı telefonu çarparak. Demek ki hala eski telefon kullanan dolandırıcılar da varmış, en çok buna şaşırdım.
Bunu niye mi anlattım. Tahmin edin bakalım internet bağlattığımı kısa sürede nereden haber almış olabilir bu dolandırıcılar? İşte tam olarak bu yüzden anlattım. Verileri 3. parti adreslerle paylaşmıyorlar (yersen).