Neler yeni

Rehber Fatih Sultan Mehmet’in Az Bilinen 5 Özelliği!

™ROOT

Moderasyon Ekibi
Moderatör
Katılım
26 Eki 2022
Konular
300
Mesajlar
1,563
Çözümler
1
Puanları
11,883
ModArt Kredi
0
Fatih Sultan Mehmet’in biyografisine bakıldığında ilk olarak şunlar söylenebilir: İstanbul’u fetheden o şanlı komutan, Avrupa’da tanınan adıyla “Büyük Türk” Osmanlı İmparatorluğunun yedinci padişahı. İlk olarak 1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm süren bu tarihi kişiliğin bilinmeyen yönlerini sizler için araştırdık. Bu özellikleri okuyunca İstanbul’un fethinin ne kadar şanlı bir fetih olduğunu görecek ve bir kez daha ecdadınızla gurur duyacaksınız.
istanbulun-fethi

Fatih Sultan Mehmet’in hayatı 30 Mart 1432’de başlar. Pazar günü şafak vaktinde, devletin başkenti olan Edirne'de, II. Murad'ın dördüncü oğlu olarak dünyaya gelen Fatih Sultan Mehmet’in Annesi Hüma Hatundur. Fatih Sultan Mehmet’in eşleri ise sırasıyla, Emine Gülbahar Hatun, Gülşah Hatun, Hatice Hatun, Sitti Mükrime Hatun, Çiçek Hatun olmuştur. Çocukları ise sırasıyla, II. Bayezid, Şehzade Mustafa, Cem Sultan, Gevherhan Sultandır.

-FATİH’İN ÇOCUKLUK DEFTERİ​

Fatih-sultan-mehmet-annesi

Çocukları çok seven Fatih Sultan Mehmet’in çocukluğundan kalan bu özel defterin günümüze kadar ulaştığını biliyor musunuz? 1940 yılında Prof. Dr. Süheyl Ünver’in dikkatiyle yayın dünyasına kazandırılan bu Fatih’in çocukluk defteridir. Defterde, at başları, leylek, baykuş, kartal, Fatih’in hocaları ya da etrafındakilerin karikatürleri vardır. Yunan alfabesi, çiçek motifleri, Farsça beyitleri yer almaktadır. Anadili Türkçe'nin yanında Yunanca, Arapça, Latince, Farsça ve İbraniceyi kusursuz şekilde konuşuyordu.

-BİLİM AŞIĞIYDI​

fatih-sultan-mehmet1

Bilime büyük önem veren Fatih Sultan Mehmed yabancı ülkelerdeki büyük bilginleri İstanbul’a getirtirdi. Trabzon Rum İmparatorluğu’nu ele geçirdikten sonra, imparatorluğun felsefecisi Amiroutzes ile sarayda felsefe konuştuğu oldukça özel bir detaydır. Farsça ve Arapça’ya çevrilmiş olan felsefi eserler okurdu. 1466 yılında Batlamyos Haritasını yeniden tercüme ettirip haritadaki adları Arap harfleriyle yazdırdı. Saray’da büyük bir kütüphane kurdurmuş pek çok Antik Yunan felsefecilerin eserlerini getirtmiştir. Bunlar arasında en bilinenleri, Aristotales, St Thomas, Aquinas kitapları vardır.

İTALYA’NIN HER KARIŞINI BİLİRDİ!​

Fatih İtalya’yı ve İtalyan kültürünü çok iyi biliyordu. Son seferi de İtalya üzerineydi. Gedik Ahmet Paşa'ya da Puglia eyaletini üs tutturmuştur.

İLK RESMİNİ ÇİZDİREN PADİŞAH!​

fatihin-portresi

1479 yazında Venedikliler’den iyi bir ressam göndermelerini istemiştir. 1479 sonbaharında Gentile Bellini İstanbul’a gelmiştir. Şu an Londra National Portrait Gallery’deki bildiğimiz o Fatih tablosunu yapmıştır. Fatih’in oğlu II. Bayezid çok dindardı. Bellini’nin yaptığı meşhur tabloyu ve diğer tabloları Saray’dan atmıştır. Bellini’nin Saray’ın bazı duvarlarına yaptığı freskleri de sıvayla kapattırmıştır.

FATİH’İN KAFTANI…​

fatih-sultan-mehmet-mezarı

Fatih’in ölümünde üzerindeki kaftanın yakası yırtıktır. Doktorlar nefes alsın diye yapmıştır. Halen Topkapı Sarayı’ndadır. Topkapı Sarayı’nda Fatih’in kılıcını ve diğer savaş aksesuarlarını da görmeniz mümkün. Bu şanlı kahraman, 3 Mayıs 1481 günü vefat etmiştir ve Fatih Camii’nin yanındaki Fatih Türbesi’ne defnedilmiştir.
Şimdilerde başrollerinde Kenan İmirzalıoğlu'nun oynadığı Fatih adlı diziyle alınan Fatih Sultan Mehmet’in hayatının ne kadarı ekrana taşınır bilinmez ama her Türk gencinin bilmesi ve ilham alması gereken Fatih’in hayatı dileriz sizin ömrünüze de ışık tutar.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı ve ziyaretçiler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.