Neler yeni

Rehber Domain Ve Subdomain Nedir ?

™ROOT

Moderasyon Ekibi
Moderatör
Katılım
26 Eki 2022
Konular
300
Mesajlar
1,562
Çözümler
1
Puanları
11,883
ModArt Kredi
0
Domain Nedir?

Domain (alan adı);
hatırlanması zor olan IP adresleri yerine kullanılması için internet otoriteleri tarafından geliştirilen bir isimlendirme yöntemidir. Siteniz için seçtiğiniz ismin; .com, .net gibi bir uzantıyla kullanılan haline alan adı ya da domain denmektedir.

Başka bir deyişle; bir web sitesine girmek için adres çubuğuna yazılan
URL içeriğini görüntülemek için Lütfen Giriş yap veya Kayıt ol Teşekkürler.
gibi bir adresin google.com şeklindeki site adı ve uzantısından oluşan bölümü domain olarak adlandırılır.

İki ayrı web sitesinin aynı domaine sahip olması imkansızdır. Parmak izleri gibi benzersiz olan domainler; IP (Internet Protocol Address) numarası denen uzun ve hatırlaması zor sayılara karşılık gelir.
Yani domainler olmasaydı Google’a girebilmeniz için adres çubuğuna 64.233.191.255 gibi bir sayı yazmanız gerekecekti.

Domain Neden Önemlidir?

Domain yani alan adınız; dijital dünyada nasıl aranacağınızı ya da nasıl bulunacağınızı doğrudan etkiler. Hakkınızdaki ilk izlenimi sunacağı için mutlaka zaman ayırarak, üstünde düşünülerek, özenle seçilmesi gerekir.
Akılda kalıcı, göz alıcı, benzersiz hatta yaratıcı bir alan adı seçerek; tanınmanızı kolaylaştırabilirsiniz.
Domainler sizi ya da işinizi çok iyi derecede yansıtabilme fırsatı sunduğundan pazarlama stratejilerinde de çok işinize yarayabilir; ürünlerinize ve hizmetlerinize güven duyulmasını sağlayabilir. Ancak tam tersine domain için doğru bir seçim yapamazsanız marka bilinirliği açısından zorlanabilirsiniz de.
Hosting Paketleri alan adınızı içeren e-mail hesapları da sunduğundan, Google, Yahoo, Hotmail gibi ücretsiz e-posta hesaplarını kullanmak yerine alan adınıza özgü mail hesapları kullanmak, sizin ve firmanızın daha profesyonel görünmesine ve mail adresinizin daha kolay hatırlanmasına neden olur.

Domain Ne İşe Yarar?

Herhangi bir web sitesi açıldığı zaman domain bu web sitesinin ismi olarak yerleştirilir. Böylece bu siteyi ziyaret etmek isteyen pek çok kişi, internet üzerinden domain ismini yazarak siteye ulaşım sağlar. Özellikle kaliteli ve doğru bir domain ismine sahip olmak, internet dünyasında daha geniş bir kitleye ulaşım olanağı verir. Bu sebepten dolayı domain büyük bir öneme sahiptir.

Hangi Domain Uzantısını Hangi Projede Kullanmalı?

.COM:
İngilizce “commercial” sözcüğünün kısaltılması ile oluşturulmuş alan adı uzantısıdır. Commercial, dilimizde “ticaret” anlamına gelir. Şirketler tarafından kullanılması düşünülerek piyasaya sunulmuştur. Alan adı tahsisi yapılırken herhangi bir belge talep edilmez, ilk gelen alır kuralı ile satılır.

.ORG: İngilizce “organization” sözcüğünün kısaltılması ile oluşturulmuş alan adı uzantısıdır. Organization, dilimizde “organizasyon” anlamına gelir. Burada organizasyonla kasıt, sivil toplum kuruluşlarıdır ve dernek, vakıf, siyasi parti gibi kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından kullanılması düşünülerek piyasaya sunulmuştur. Alan adı tahsisi yapılırken herhangi bir belge talep edilmez, ilk gelen alır kuralı ile satılır.

.EDU: İngilizce “education” sözcüğünün kısaltılması ile oluşturulmuş alan adı uzantısıdır. Education, dilimizde “eğitim” anlamına gelir. Amerika Birleşik Devletleri tarafından tanınan üniversiteler, ortaöğretim kurumları ve eğitim dernekleri tarafından kullanılması düşünülerek piyasaya sunulmuştur. Uzun yıllardır Educause isimli Amerika menşeili firma tarafından tahsis edilmektedir. Alan adı tahsisi için Amerikan yasaları tarafından resmi eğitim kurumu ya da derneği olarak tanınmış olunduğunu gösterir belge ibrazı şarttır, ilk gelen alır kuralı ile satılır.

.GOV: İngilizce “government” sözcüğünün kısaltılması ile oluşturulmuş alan adı uzantısıdır. Government, dilimizde “devlet” anlamına gelir. Amerika Birleşik Devletleri ‘ne ait resmi kurumların kullanılması için tahsis edilmektedir. Alan adı tahsisi için Amerika’da bulunan resmi bir kurum olma şartı vardır.

Subdomain Nedir ?

Bir web sitesindeki farklı içerik alanları için oluşturulan web adresleri ise subdomain olarak adlandırılır. Alt alan adı (alt domain/alt etki alanı) anlamına gelen subdomain; Google gibi arama motorları tarafından ana domainin uzantısı olarak algılanır ve sadece ana domaine bağlı olarak açılabilir. Domain olmadan subdomain tek başına bir şey ifade etmez; domain satın almadan subdomain de satın alamaz ve web adresleri oluşturamazsınız. Subdomainler, ana domain altında farklı ya da aynı name server’larda barındırılan alt alan adlarıdır. Ana domain (root domain), bir web sitesinin asıl adıdır. Ürün, hizmet ve servisler için ana domaine bağlı fakat ayrı olarak oluşturulmuş web adresleri ise subdomaindir. Ana domain ile subdomain örneklerini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Subdomain’ler bağımsız bir alan adı gibi çalışır ve oluşturulan her bir subdomain’in ayrı FTP klasörü vardır. Oluşturulan subdomain’de yayınlanmak istenen site veya içerikler, ilgili subdomain klasörüne yüklenir. Alt alan adı denildiğinde aklımıza sadece blog sayfaları değil, forum sayfaları da gelebilir.

Subdomain Neden Kullanılır?
Subdomain’in en çok site içeriğini organize etme ya da bölümlere ayırmak için kullanılır. Domaininizden farklı bir amaca sahip içeriği kullanıcılara sunmak için ayrı bir katalog oluşturmada subdomain kullanımı tercih edilmektedir. Temel olarak yeni bir subdomain oluşturma aslında aynı adres altında yeni bir site oluşturmaktır. Bu yeni site ana siteden biraz farklı ya da çok daha farklı olabilir. Genel olarak subdomain kullanımı e-ticaret sitelerinin mağaza kısımlarında store.example.com olarak, internet sitelerinin blog kısımlarında blog.example.com olarak, internet kısımlarının forum bölümlerinde forum.example.com olarak ya da aynı sitenin farklı bir dil seçeceği için tr.example.com olarak karşımıza çıkıyor. Subdomain olarak istediğiniz kelimeyi kullanabilirsiniz. Ancak genelde önerileren subdomain açma amacınızı belirten bir seçim yapmanız.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı ve ziyaretçiler

Çevrim içi üyeler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.