DevOps Modelinin Tanımı
DevOps, kurumların ürünleri geleneksel yazılım geliştirme ve altyapı yönetim süreçlerini kullanan kurumlara göre daha hızlı geliştirmesini ve iyileştirmesini sağlayarak, uygulama ve hizmetleri yüksek hızda sunma becerisini artıran kültürel felsefelerin, yöntemlerin ve araçların birleşimidir. Bu hız, kurumların müşterilerine daha iyi hizmet sunmasına ve piyasada daha etkili bir şekilde rekabet etmesine imkan tanır.DevOps Nasıl Çalışır?
Bir DevOps modelinde geliştirme ve operasyon ekipleri artık birbirinden kopuk değildir. Bazen bu iki ekip tek bir ekip haline getirilir ve ekipteki mühendisler geliştirme ve testten dağıtım ve operasyona kadar bir uygulamanın yaşam döngüsünün tamamında çalışırken tek bir işlevle kısıtlı olmayan bir dizi beceri edinir.Bazı DevOps modellerinde kalite güvencesi ve güvenlik ekipleri de uygulamanın yaşam döngüsü boyunca geliştirme ve operasyon ekibiyle daha yakın bir entegrasyon içinde olur. Bir DevOps ekibindeki herkes güvenliğe odaklanıyorsa buna bazen DevSecOps denir.
Bu ekipler, daha önce manuel olarak gerçekleştirilen ve uzun zaman alan süreçleri otomatikleştiren uygulamalar kullanır. Uygulamaları hızlı ve güvenilir bir şekilde çalıştırıp geliştirmelerine yardımcı olan bir teknoloji yığını ve araçlar kullanırlar. Bu araçlar ayrıca, mühendislerin normalde diğer ekiplerden yardım almasını gerektirecek görevleri (kod dağıtma veya altyapı tedarik etme gibi) bağımsız olarak yapmasına yardımcı olarak ekiplerin hızını daha da artırır.
DevOps Neden Önemlidir?
Yazılımlar ve internet, dünyada ve alışverişten eğlenceye ve bankacılığa kadar tüm sektörlerde dönüşüm yaratmıştır. Bir işletme için destek işlevinin çok daha ötesine geçen yazılımlar, artık her işletmenin olmazsa olmaz bileşenleri haline gelmiştir. Şirketler müşterileriyle çevrimiçi hizmetler veya uygulamalar olarak sunulan ve her tür cihazda kullanılabilen yazılımlar aracılığıyla etkileşim kurmaktadır. Değer zincirinin lojistik, iletişim ve operasyon gibi her bir halkasında değişim yaratarak operasyonel verimliliği artırmak için de yazılımları kullanırlar. Fiziksel ürünler üreten şirketlerin 20. yüzyıl boyunca tasarım, üretim ve teslimat süreçlerini otomasyon aracılığıyla dönüştürmesine benzer şekilde, günümüz dünyasındaki şirketlerin de yazılımları geliştirme ve teslim etme süreçlerini dönüştürmesi gereklidir.Bir DevOps Modeli Benimseme
DevOps Kültürel Felsefesi
DevOps'a geçiş için hem kültür hem de anlayışın değişmesi gereklidir. DevOps, en basit ifadeyle, geleneksel olarak birbirinden kopuk çalışan geliştirme ve operasyon ekipleri arasındaki engellerin kaldırılmasını amaçlar. Bazı kurumlarda geliştirme ve operasyon ekipleri ayrı dahi olmayabilir ve her iki işi de mühendisler yapıyor olabilir. DevOps modelinde, hem geliştiricilerin üretkenliğinin hem de operasyonların güvenilirliğinin optimize edilmesi için iki ekip birlikte çalışır. Sık iletişim kurmak, verimliliği artırmak ve müşterilere sağladıkları hizmetlerin kalitesini yükseltmek için çaba gösterirler. Son kullanıcının ihtiyaçlarını ve bu ihtiyaçların karşılanmasına nasıl katkıda bulunacaklarını düşünerek ve bunu yaparken de çoğunlukla geleneksel olarak tanımlanan rollerinin ya da unvanlarının ötesine geçerek hizmetlerini sahiplenirler. Kalite güvencesi ve güvenlik ekiplerinin de bu ekiplere yakından entegre olması sağlanabilir. DevOps modelini kullanan kurumlarda, kurumsal yapılarından bağımsız olarak, geliştirme ve altyapı yaşam döngüsünün tamamını kendi sorumluluğu kapsamında gören ekipler bulunur.DevOps Uygulamalarının Ayrıntılı Açıklaması
Kurumların yazılım geliştirme ve altyapı yönetimi süreçlerini otomatikleştirme ve modernleştirme yoluyla daha hızlı yenilik yapmasına yardımcı olan birkaç önemli uygulama vardır. Bu uygulamaların birçoğu, doğru araçların kullanılmasıyla hayata geçirilebilir.En temel uygulamalardan biri, çok sık ancak küçük güncellemeler yapmaktır. Kurumların müşterileri için daha hızlı yenilik yapmasının yolu budur. Geleneksel yayın modellerinde seyrek olarak gerçekleştirilen güncellemelerle karşılaştırıldığında bu güncellemeler, yapıları gereği genellikle daha küçük değişikliklerden oluşur. Güncellemelerin sık ve küçük olması, her dağıtımın daha az riskli olmasını sağlar. Ekipler hataya yol açan en son dağıtımı belirleyebildiğinden, bu güncellemeler ekiplerin hataları daha hızlı gidermesine yardımcı olur. Güncellemelerin temposu ve boyutu değişiklik gösterse de, DevOps modelini kullanan kurumlar geleneksel yazılım geliştirme modellerini kullanan kurumlardan çok daha sık güncelleme dağıtır.
Kurumlar, uygulamalarını daha esnek hale getirmek ve daha hızlı yenilik yapabilmek için bir mikro hizmet mimarisi de kullanabilir. Mikro hizmet mimarisi büyük ve karmaşık sistemleri ayrıştırarak basit ve bağımsız projelere dönüştürür. Uygulamalar, birçok tekil bileşene (hizmet) ayrıştırılırken her bir hizmetin kapsamı tek bir amacı veya işlevi yerine getirecek şekilde belirlenir ve ayrıca uygulamadaki diğer hizmetlerden ve bir bütün olarak uygulamadan bağımsız bir şekilde çalıştırılır. Bu mimari, uygulamaların güncellenmesine ilişkin koordinasyon yükünü hafifletir ve her hizmetin, hizmeti sahiplenecek küçük ve çevik ekiplere atanması sayesinde kurumlar daha hızlı hareket edebilir.
Ancak, mikro hizmetler ile yayın sıklığındaki artış birlikte ele alındığında, dağıtım sayısı önemli ölçüde artar ve bu durum operasyonel zorluklara yol açabilir. Bu noktada, sürekli entegrasyon ve sürekli teslim gibi DevOps uygulamaları, bu sorunları çözmenin yanı sıra kurumların güvenli ve güvenilir bir şekilde teslim gerçekleştirmesini mümkün kılar. Kod olarak altyapı ve yapılandırma yönetimi gibi altyapı otomasyon uygulamaları, sık değişiklikler karşısında işlem kaynaklarının esnek hareket etmesine ve hızla uyum sağlamasına yardımcı olur. Ayrıca, izleme ve günlük kaydı kullanımı, mühendislerin uygulama ve altyapı performansını izleyerek sorunlar karşısında daha hızlı yanıt vermesine yardımcı olur.
Bu uygulamalar bir araya geldiğinde kurumların müşterilerine daha hızlı ve daha güvenilir güncellemeler sunmasına yardım eder. Aşağıda, önemli DevOps uygulamalarına genel bir bakış sağlanmıştır.