Merhaba arkadaşlar,
Dün sabah başıma gelen bir sorunu çözmekte zorlandım ama başka bir forumda bulduğum yöntemi uygulayarak hallettim. Aynı problemi yaşayanlara yardımcı olabilmek için burada adım adım paylaşmak istedim.
İşletim Sistemi: Windows 11
Güncelleme Yöntemi: Q-Flash üzerinden BIOS güncellemesi
Not: Anahtarı not defterine yapıştırmak, giriş sırasında hata yapma riskini azaltır.
Doğru girdikten sonra sistem sorunsuz bir şekilde açılacaktır.
BIOS güncellemesi yapmadan önce Denetim Masası BitLocker Sürücü Şifrelemesi bölümünden “Koruma’yı askıya al” seçeneğini kullanmak, bu ekranla karşılaşma ihtimalinizi azaltır.
Kurtarma Anahtarını Yedekleyin:
Microsoft hesabınızda saklamak en güvenli yöntemdir. İsterseniz ayrıca bir USB belleğe ya da yazılı bir şekilde de yedekleyebilirsiniz.
Kurumsal Cihazlar:
Eğer bilgisayarınız bir domain ya da Azure hesabına bağlıysa, kurtarma anahtarı BT yöneticisinde veya Azure portalında bulunur.
Dün sabah başıma gelen bir sorunu çözmekte zorlandım ama başka bir forumda bulduğum yöntemi uygulayarak hallettim. Aynı problemi yaşayanlara yardımcı olabilmek için burada adım adım paylaşmak istedim.
Kullandığım Sistem
Anakart: Gigabyte H510M Hİşletim Sistemi: Windows 11
Güncelleme Yöntemi: Q-Flash üzerinden BIOS güncellemesi
Karşılaştığım Sorun
Q-Flash yöntemiyle BIOS sürümünü başarıyla güncelledim. Ancak bilgisayarı yeniden başlattığımda, normal açılış yerine BitLocker kurtarma ekranı beni karşıladı. Ekranda 48 haneli bir kurtarma anahtarı girmem istendi. Bu durum, BIOS güncellemesi sonrası sistemin güvenlik anahtarlarının değişmesi nedeniyle BitLocker’ın cihazı “farklı” olarak algılamasından kaynaklanıyor. Oldukça yaygın ama ilk kez karşılaşan biri için kafa karıştırıcı olabilir.Microsoft Kurtarma Anahtarı Sayfasına Gidin
Microsoft hesabınızla giriş yapın. Cihazınız bu hesaba bağlıysa, BitLocker kurtarma anahtarınız burada listelenmiş olacaktır.
48 Haneli Anahtarı Alın
Sayfada cihazınızın ismini bulun ve ilgili 48 haneli kurtarma anahtarını kopyalayın.Not: Anahtarı not defterine yapıştırmak, giriş sırasında hata yapma riskini azaltır.
Anahtarı Kurtarma Ekranına Girin
Bilgisayarınızın BitLocker kurtarma ekranına dönün ve aldığınız 48 haneli kodu girin.Doğru girdikten sonra sistem sorunsuz bir şekilde açılacaktır.
Ek Tavsiyeler
Güncelleme Öncesi BitLocker’ı Askıya Alın:BIOS güncellemesi yapmadan önce Denetim Masası BitLocker Sürücü Şifrelemesi bölümünden “Koruma’yı askıya al” seçeneğini kullanmak, bu ekranla karşılaşma ihtimalinizi azaltır.
Kurtarma Anahtarını Yedekleyin:
Microsoft hesabınızda saklamak en güvenli yöntemdir. İsterseniz ayrıca bir USB belleğe ya da yazılı bir şekilde de yedekleyebilirsiniz.
Kurumsal Cihazlar:
Eğer bilgisayarınız bir domain ya da Azure hesabına bağlıysa, kurtarma anahtarı BT yöneticisinde veya Azure portalında bulunur.