Neler yeni

Rehber Backend Nedir, Backend Developer Ne İş Yapar?

™ROOT

Moderasyon Ekibi
Moderatör
Katılım
26 Eki 2022
Konular
300
Mesajlar
1,563
Çözümler
1
Puanları
11,883
ModArt Kredi
0
shutterstock_1938130123-1.png

Dijital dünyada sıkça kullanılan backend, web geliştirmeye yeni başlayanların da hakkında epeyce şey duyduğu bir terim olarak biliniyor. Çoğunlukla frontend ile birlikte anılan backend, madalyonun görünmeyen yüzü olarak tabir ediliyor. Peki backend tam anlamıyla neyi ifade ediyor?

Backend Nedir?​

Kelime anlamı olarak “arka yüz” ya da “sunucu tarafı” olarak dilimize çevrilebilen back-end, bilgisayar dünyasında, bir web sayfasının veya yazılım programının kullanıcının görmediği bölümlerini ifade ediyor. Programlama terminolojisinde ise “verilere erişilen katman” olarak karşımıza çıkıyor. Web sayfaları üzerinde tam bir kullanıcı deneyimi yaşatılmasının sağlanması için Frontend ve Backend’in birlikte çalışması gerekiyor. Bir web sayfasını ziyaret eden müşterilerin karşılaştığı tüm deneyimler frontend tanımı altında toplanırken, ön planda görüntülenen her şeyin doğru bir şekilde çalışması için arka planda yapılan tüm işlemler ise Back-end tanımına giriyor.
Çoğu web sayfasının dinamik bir şekilde çalıştığı günümüzde, sayfaya her erişildiğinde web sunucusunda bir veya birden fazla dosya çalışıyor. Bu komut dosyaları, kullanıcıların web tarayıcısında karşısına çıkan sayfanın içeriğini oluşturuyor. İşte bu noktada, sayfa bir web tarayıcısında görüntülenmeden önce gerçekleşen her şey backend’in bir parçasını oluşturuyor. Verileri toplamaktan ve düzenlemekten, istemci tarafındaki her şeyin doğru bir şekilde çalışmasını sağlamaktan sorumlu olan Back end, tüm işlemlerini Front end ile iletişim halinde gerçekleştiriyor. Modern bir web sitesi oluşturmak için server, uygulama ve veri tabanı bileşenlerinden faydalanılıyor.

Backend Developer Ne İş Yapar?​

Backend developer, bir web sayfasının nasıl çalıştığına odaklanarak sunucu tarafında işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan kişi olarak tanımlanabiliyor. Bir başka ifadeyle server, uygulama ve veri tabanı sistemlerinin, tüm bileşenleriyle doğru ve uyum içerisinde çalışması için gereken teknik ortamı hazırlayan kişidir. UX uzmanları, tasarımcılar ya da frontend developerların ortaya çıkardığı çekici bir görsel, backend developer tarafından sağlanan teknoloji olmadan bir işe yaramaz. Bu geliştiriciler bir web sayfasının ölçeklenebilir olmasını ve zorlu komut dosyalarının çok büyük yükler altında bile çalışabilmesini sağlar. Ayrıca web sayfalarının mümkün olduğunca verimli ve hızlı olmalarını sağlamak adına sorumlu olduğu tüm ögeleri korumak ve test etmekle görevlidir. Tüm bunların yanı sıra veri depolama, veri güvenliği ve uyumluluğu gibi konular hakkında bilgi ve sorumluluk sahibi olması beklenir.

Backend Developer’ın Temel Görevleri Nelerdir?​

Sunucu tarafında çalışan geliştiricilerin birçok yazılım diline ve veri tabanı sistemlerine hakim olması beklenir. Bunların yanı sıra sunucu yönünde, madalyonun görünmeyen yüzünde çalışan bir geliştiricinin tipik olarak görevleri şunlardır:
  • Web uygulamaları yazma ve bunların bakımlarını yapma,
  • Var olan uygulamaların verimlilik ve hız değerlendirilmesi,
  • Yüksek kalitede kod yazma,
  • Hata ayıklama ve sorunları giderme.

Backend Programlama Dilleri Nelerdir?​

Birçok back-end developer HTML ve CSS gibi frontend dillerine hakimdir. Ancak arka yüzde işlemlerini çözümlemek, uygulama, veri tabanı ve serverın birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışması yani iletişim halinde olabilmeleri adına uygulama geliştirmek için kullandıkları farklı yazılım dilleri de vardır. Sıklıkla bu amaçlar için kullanılan yazılım dilleri şunlardır:
  • Ruby,
  • Python,
  • java,
  • C#,
  • PHP,
  • .Net.
Bu yazılım dillerinin yanı sıra geliştiriciler MySQl, Oracle, PostgreSQL, Ms Sql ve MongoDB gibi veri tabanı sistemlerini de sıklıkla kullanır. Sunucu tarafında çalışan geliştiriciler, en çok bir web sayfasının yanıt verme hızına odaklanır. Bu diller genellikle statik web sitelerinden ziyade dinamik web sitelerini kodlarken kullanılır. Dinamik web sitelerinde içerik sürekli değişir ve güncellenir. Facebook, Twitter ve Google Haritalar gibi web siteleri dinamik sitelere örnek verilebilir.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı ve ziyaretçiler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.