Üçüncü nesil kahvecilikte kabul görmüş sıcak filtre kahve demleme yönteminde kahve/su oranı 1/16 olarak alınır. Yani, hazırlayacağınız kahvede her 16 gram su için 1 gram kahve kullanırsınız. Bir diğer deyişle 20 gram kahveyi demlemek için ile 320 ml su kullanmanız gerekir. Cold Brew’da hem kahvenin suya geçişi yavaş olduğu için hem de sonrasında içine buz eklenerek servis edildiği için bu oran çok daha düşüktür. Sertlik tercihinize göre, lezzetli bir cold Brew için 1/8 veya 1/10 oranını kullanmanız gerekir.
Burada küçük bir ip ucu verelim, bir çorba kaşığı kahve yaklaşık 8 grama denk gelir. Bir su ölçü kabınız yoksa, su ölçüsü için de herhangi bir küçük boy kutu içeceğin kutusunu kullanabilirsiniz. Hatta 330ml ölçüsünde minik pet şişe suları bile işiniz görecektir.
Bu demleme yöntemi için özel olarak üretilen Hario Mizudashi vb ekipmanları kullanabileceğiniz gibi Bir french pressle de bu demlemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Bu ekipmanlardan hiçbiri elinizde yoksa, öğütülmüş kahveyi bir kavanozun içine atıp üstüne su ekleyin ve kapağını kapatıp buz dolabına koyun 8 saat sonra çıkarıp bir kağıt kahve filtresinde veya bir tülbenti ikiye katlayarak üstünde süzün. Hatta bu işlem daha kolay olsun isterseniz İkiye katladığınız tülbenti bir lastikle kavanızun baş kısmına geçirebilirsiniz.
French Press veya bir cold brew demleme ekipmanıyla demleme yapacaksanız kahve öğütme kalınlığının kullanacağınız filtre deliklerinden daha kalın olmasına özen gösterin. Böylece kahve taneciklerinin kahvenize karışmasını engellemiş olursunuz. Diyelim ki daha ince öğüttünüz veya ekipmanın dibinde tortu oluştu. Bu durumda yine kâğıt filtre veya tülbent yöntemi kurtarıcı olacaktır.
Demlemeyi oda sıcaklığındaki su ile yapın. Suyu tamamen ekledikten sonra, eğer kavanoz veya french press demlemesi yapıyorsanız bir kaşıkla ya da çubukla kahveyi karıştırın. Filtreli sürahilerde bu işlemi yapıyorsanız sürahinin tamamı kadar su eklediğinize emin olun. Daha az su eklerseniz, kahvenin bir kısmı su ile temas etmeyeceği için demleme gerçekleşmez. Sonrasında buzdolabına kaldırın. Buzdolabında en az 8 saat tercihen 16 saat ve hatta damak tadınıza göre 48 saate kadar bekletebilirsiniz. Sonrasında yarısına kadar buz doldurulmuş bir bardakta servis edin. Dilerseniz süt ve şeker de ekleyebilirsiniz. Ama eklemeden önce sade olarak tadına bakmanızı öneririz.
Burada küçük bir ip ucu verelim, bir çorba kaşığı kahve yaklaşık 8 grama denk gelir. Bir su ölçü kabınız yoksa, su ölçüsü için de herhangi bir küçük boy kutu içeceğin kutusunu kullanabilirsiniz. Hatta 330ml ölçüsünde minik pet şişe suları bile işiniz görecektir.
Bu demleme yöntemi için özel olarak üretilen Hario Mizudashi vb ekipmanları kullanabileceğiniz gibi Bir french pressle de bu demlemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Bu ekipmanlardan hiçbiri elinizde yoksa, öğütülmüş kahveyi bir kavanozun içine atıp üstüne su ekleyin ve kapağını kapatıp buz dolabına koyun 8 saat sonra çıkarıp bir kağıt kahve filtresinde veya bir tülbenti ikiye katlayarak üstünde süzün. Hatta bu işlem daha kolay olsun isterseniz İkiye katladığınız tülbenti bir lastikle kavanızun baş kısmına geçirebilirsiniz.
French Press veya bir cold brew demleme ekipmanıyla demleme yapacaksanız kahve öğütme kalınlığının kullanacağınız filtre deliklerinden daha kalın olmasına özen gösterin. Böylece kahve taneciklerinin kahvenize karışmasını engellemiş olursunuz. Diyelim ki daha ince öğüttünüz veya ekipmanın dibinde tortu oluştu. Bu durumda yine kâğıt filtre veya tülbent yöntemi kurtarıcı olacaktır.
Demlemeyi oda sıcaklığındaki su ile yapın. Suyu tamamen ekledikten sonra, eğer kavanoz veya french press demlemesi yapıyorsanız bir kaşıkla ya da çubukla kahveyi karıştırın. Filtreli sürahilerde bu işlemi yapıyorsanız sürahinin tamamı kadar su eklediğinize emin olun. Daha az su eklerseniz, kahvenin bir kısmı su ile temas etmeyeceği için demleme gerçekleşmez. Sonrasında buzdolabına kaldırın. Buzdolabında en az 8 saat tercihen 16 saat ve hatta damak tadınıza göre 48 saate kadar bekletebilirsiniz. Sonrasında yarısına kadar buz doldurulmuş bir bardakta servis edin. Dilerseniz süt ve şeker de ekleyebilirsiniz. Ama eklemeden önce sade olarak tadına bakmanızı öneririz.